Den valda metoden för det systematiska kvalitetsarbetet heter OCN-metoden. Metoden innebär att kvalifikationen och dess moduler ska genomgå en ny relevanssäkringsprocess för att säkerställa att innehåll och nivå är aktuella vart fjärde år.
Processen bygger på årliga rapporter och utvärderingar kopplade till hur kvalifikationen används i lärande och/eller valideringssyften samt tar hänsyn till förändringar i lagkrav och andra relevanta omvärldsfaktorer.
Bedömare har en nyckelroll
I det dagliga arbetet med kvalifikationen säkerställer bedömare att innehåll och nivå efterlevs, oavsett om det handlar om lärande eller validering. Dessa bedömare finns vanligtvis hos utfärdarens medlemsföretag.
Varje bedömare har gedigen yrkeskunskap, erfarenhet som handledare vid arbetsplatslärande samt har intresse och lämplighet för rollen. Dessutom har de genomgått en digital bedömarutbildning.
Bedömare fungerar även som en första signalinstans för förändringar i yrkesrollen som kan påverka kvalifikationens innehåll och nivå.
När kvalifikationen används för lärande och/eller validering säkerställs att utbildade bedömare, interna och externa kvalitetssäkrare samt uppföljnings- och kontrollpunkter är på plats.

Intern kvalitetssäkrare (IK) stöttar bedömare
Intern kvalitetssäkrare (IK) har två huvuduppgifter: att ge stöd till bedömare i lärande- och valideringsprocesser samt att säkerställa konsekvens i bedömningar mellan olika bedömare och över tid, med särskilt fokus på systematiska problem relaterade till innehåll och nivå.
Funktionen för intern kvalitetssäkring kan delas mellan flera personer inom branschens organisation. Den granskande rollen är då placerad på nationell nivå, medan den stöttande funktionen kan finnas på flera nivåer, oftast regionalt eller lokalt.
I större organisationer eller företag kan den stöttande rollen exempelvis innehas av en HR-ansvarig eller erfaren bedömare. För rollen som intern kvalitetssäkrare krävs en särskild utbildning.
Intern kvalitetssäkring (IK):
- Säkerställer konsekvens i bedömningar mellan olika bedömare och över tid.
- Säkerställer att läranderesultat och nivå uppfylls genom tillräcklig dokumentation.
- Säkerställer att bedömningen uppfyller kraven för nyckelbegrepp och kvalitetskrav.
- Utvärderar årligen verksamheten genom att dokumentera arbetet med ovanstående punkter.
- Bedömer kvalifikationens och dess modulers relevans i den praktiska verksamheten.
- Identifierar och informerar EK om eventuella problem baserat på uppföljning och utvärdering.

Extern kvalitetssäkrare (EK) stöttar IK
Extern kvalitetssäkrare (EK) utses av Nordiskt Valideringsforum i samarbete med ansvarig organisation. EK utses baserat på meriter och ska ha förtroende i branschen, vilket innebär att de kan komma från alla relevanta intressenter eller aktörer.
Extern kvalitetssäkrares uppgift är att förutom stödja intern kvalitetssäkrare (IK) i processen granska strukturen för det interna kvalitetsarbetet samt övervaka hur kvalifikationen fungerar mellan olika organisationer som arbetar med densamma.
Bedömare, IK och EK dokumenterar sitt arbete, avvikelser och eventuella problem utifrån sina specifika perspektiv och roller. Denna dokumentation utgör sedan grunden för utvärdering och framtida planering.
Extern kvalitetssäkring (EK):
- Säkerställer att verksamheten bedrivs i enlighet med moduler och bedömningsplan.
- Verifierar att den interna kvalitetssäkringen fungerar väl och följer arbetsplanen.
- Slutligt verifierar utförda bedömningar och rekommendation av kvalifikationsbeviset.
- Säkerställer konsekvens i bedömningar mellan olika organisationer.
- Föreslår förbättringar baserat på intern kvalitetssäkring samt den egna årliga utvärderingen och rapporteringen.
Årlig översyn av kvalifikationerna
Den ansvariga organisationen genomför en årlig översyn av kvalifikationerna baserat på protokoll från samsyns- och standardiseringsmöten, rapporter från interna och externa kvalitetssäkrare samt förändringar i omvärlden.
Vid behov konsulteras expertis från relevanssäkringsprocessen eller andra intressenter med uppdaterad kunskap.
Syftet är att säkerställa att kvalifikationen förblir relevant och aktuell, samt att identifiera systematiska styrkor och svagheter.
Vart fjärde år genomgår kvalifikationen en förnyad relevanssäkringsprocess, där en nationell panel granskar och godkänner innehållet. Denna panel består av representanter från relevanta organisationer och områden till exempel:
- Bransch
- Fackförbund
- Arbetsgivare
- Formell utbildning
- Icke-formell utbildning
- Arbetsförmedling
- Forskningsinstitut
- Handledare
- Bedömare
- Validander (personer som får sin yrkeskompetens synliggjord, bekräftad och erkänd).
I OCN-metodens kvalitetskedja ingår både intern och extern granskning för att säkerställa kvalifikationens innehåll, nivå och legitimitet.
Vill du veta mer?
Hör gärna av dig så berättar jag mer om hur vi kan hjälpa dig utifrån både behov och förutsättningar.
