Logga

Nationella yrkesprofiler för fiber och stadsnät

Nationella yrkesprofiler skapar en gemensam bild av vad som krävs för att arbeta i ett antal yrkesroller och yrkesområden inom fiber och stadsnät. Innehållet i yrkesprofilerna är framtaget av representanter från branschen, och allt är relevanssäkrat och nationellt förankrat.

Yrkesprofiler: syfte och användning

Nationella yrkesprofiler hjälper till att säkerställa rätt kunnande och färdigheter för en inkluderande och strategisk kompetensförsörjning.

De kan användas i alla delar av kompetensförsörjningskedjan – från insteg och praktik till kompetensutveckling av befintliga medarbetare.

Moduler ger en flexibel struktur
som kan anpassas efter behov.

Tydliga krav på kunnande och färdigheter
kvalitetssäkrar kompetensförsörjningen och sparar tid.

Yrkesprofiler möjliggör samverkan för att
stärka insteg och introduktion på arbetsmarknaden.

Aktuellt kring yrkesprofiler

Självskattning och kartläggning ger insikter

Ett första steg för att synliggöra en persons erfarenheter och kunskaper – och för att skapa ett bra underlag för validering.

Läs om självskattning!

Valideringskonferensen 5 november 2025

Konferensen vänder sig till dig som är intresserad av validering, oavsett om du arbetar inom arbetsmarknad, kompetensförsörjning eller utbildning.

Läs mer och anmäl dig!
galve-energi-2
galve-energi-2

Fördjupad läsning om yrkesprofiler

Bakgrund till yrkesprofilerna

2021 deltog ett antal företag inom fiber och stadsnät tillsammans med fackliga företrädare, Svenska Stadsnätsföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., övriga branschaktörer och Nordiskt Valideringsforum i utvecklingen av de första yrkesprofilerna.

2021–2023 har bedömningsplaner, checklistor och lokala förutsättningar för validering på företagsnivå utvecklats. De första yrkesbedömarna utbildades och kunde påbörja validering inom sina respektive organisationer.

2023 genomfördes en kompletterande yrkesprofilering för yrkesprofilerna:

Arbetet skedde med delfinansiering av Myndigheten för yrkeshögskolan.

I april 2023 relevanssäkrades yrkesprofilerna. Då reviderade och legitimerade representanter från Sobona, Svenska Stadsnätsföreningen och olika branschföretag innehållet i valideringsmodellen.

Ett viktigt steg i utvecklingen av valideringsmodellen var införandet av yrkesprofilen Fibertekniker i beredskap. Kvalifikationen är en del av Svenska Stadsnätsföreningens omfattande utbildningssatsning inom motståndskraft och uthållighet för beredskap inom telekomsektorn.

Arbetet sker i nära samverkan med Post­ och telestyrelsen (PTS).

Under 2024 blev dessa sex kvalifikationer nivåplacerade i SeQF:

Utvecklingen drivs vidare tillsammans med Sobonas branschråd Energi.

Tack vare främjandemedel från Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har projektet Yrkesprofilering och validering inom fiber och stadsnät fortsatt för att stödja insteg, handledarskap och språkutvecklande insatser inom besöksnäring och kulturarv.

Utveckling och förvaltning av yrkesprofilerna för fiber och stadsnät sker av det partsgemensamma Kompetenskansliet.

Yrkesprofiler leder till tidsbesparingar

I dag beskrivs de flesta befattningar utifrån arbetsuppgifter, ansvarsområden och personliga egenskaper. Genom att utgå från det medarbetaren faktiskt behöver kunna blir det enklare att beskriva vilka kvalifikationer som behövs.

Genom yrkesprofilering förklaras vad som behövs för att vara anställningsbar och utvecklas inom olika yrkesroller. Det blir möjligt att jämföra kvalifikationer från studier och arbetsliv, både nationellt och internationellt, vilket underlättar både rekrytering och kompetensutveckling.

Det leder i sin tur till att du som jobbar med HR kan göra stora tidsbesparingar.

Valideringskonferensen 5 november 2025

För sjunde året i rad anordnar vi Valideringskonferensen. Konferensen vänder sig till dig som är intresserad av validering, oavsett om du arbetar inom arbetsmarknad, kompetensförsörjning eller utbildning.

Utvalda case

Parter

Referensbolag

Dokument och länklista

Utvalda filmer

Filmbild

Lunet möter utmaningar inom kompetensförsörjning

Breddar rekryteringen genom praktik och yrkesintroduktionsanställningar.

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig så berättar jag mer om hur vi kan hjälpa dig utifrån både behov och förutsättningar.

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet