På Fyrishov stödjer yrkesprofiler vid rekrytering och lärande på arbetsplatsen. Personalomsättningen är relativt hög.
Yrkesprofiler: syfte och användning
Nationella yrkesprofiler hjälper till att säkerställa rätt kunnande och färdigheter för en inkluderande och strategisk kompetensförsörjning.
De kan användas i alla delar av kompetensförsörjningskedjan – från insteg och praktik till kompetensutveckling av befintliga medarbetare.
Moduler ger en flexibel struktur
som kan anpassas efter behov.
Tydliga krav på kunnande och färdigheter
kvalitetssäkrar kompetensförsörjningen och sparar tid.
Yrkesprofiler möjliggör samverkan för att
stärka insteg och introduktion på arbetsmarknaden.
Aktuellt kring yrkesprofiler
Självskattning och kartläggning ger insikter
Ett första steg för att synliggöra en persons erfarenheter och kunskaper – och för att skapa ett bra underlag för validering.
Läs om självskattning!Valideringskonferensen 5 november 2025
Konferensen vänder sig till dig som är intresserad av validering, oavsett om du arbetar inom arbetsmarknad, kompetensförsörjning eller utbildning.
Läs mer och anmäl dig!Våra två nationella yrkesprofiler för besöksnäring och kulturarv
Valideringsmodell för besöksnäring och kulturarv
Valideringsmodellen är nationellt förankrad inom branschen och hos arbetsmarknadens parter. Den innehåller kvalitetssäkrade verktyg som möjliggör systematisk validering, utifrån nationella yrkesprofiler.
Översikt över våra två nationella yrkesprofiler för besöksnäring och kulturarv

Fördjupad läsning
Bakgrund till yrkesprofilerna
Bland Sobonas medlemsföretag inom besöksnäring och kulturarv finns verksamheter som museer, fritid/rekreation, kurs och konferens, teater samt arkeologi och fritidshamnar.
Under 2019 initierades ett yrkesprofileringsprojekt med syfte att skapa fler möjligheter till strukturerade insteg i branschen. Detta resulterade i de två yrkesprofilerna assistent i museiverksamhet och värd.
Yrkesprofilerna är utvecklade av Sobona tillsammans med yrkeskunniga från ett flertal olika organisationer inom branschen och Nordiskt Valideringsforum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Den 27 november 2019 relevanssäkrades yrkesprofilerna. Representanter från Sobona, fackförbund, företag och övriga intressenter deltog i relevanssäkringen som legitimerade innehållet i valideringsmodellen.
Utvecklingen drivs vidare tillsammans med Sobonas branschråd Besöksnäring och kulturarv.
Sedan 2022 har Svenska Badbranschen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en egen branschvalideringsmodell. Kommunal och Sobona har varit med i arbetet sedan starten.
Under 2020–2022 har bedömningsplaner, checklistor och lokala förutsättningar på arbetsplatsnivå utvecklats.
Vidare har Sobona och Kommunal medverkat i utvecklingen av två nationella yrkesprofiler och främjandearbete för nyanlända inom badbranschen. Sobona är associerad medlem i Svenska Badbranschen sedan 2024.
Läs gärna mer i Sobonas pressmeddelande Satsning på kompetensförsörjning i badbranschen.
Läs gärna även pressmeddelandet om att Sobona och Kommunal går med i Svenska Badbranschen.
Under 2024–2025 relevanssäkras de två nationella yrkesprofilerna assistent i museiverksamhet och värd. Under 2025 planeras ansökningar in för nivåplaceringar i SeQF för dessa två kvalifikationer skickas in. Arbetet sker med delfinansiering av Myndigheten för yrkeshögskolan.
Utveckling och förvaltning av yrkesprofilerna för besöksnäring och kulturarv sker av det partsgemensamma Kompetenskansliet.
Yrkesprofiler leder till tidsbesparingar
I dag beskrivs de flesta yrkesroller utifrån arbetsuppgifter, ansvarsområden och personliga egenskaper. Men genom att utgå från det personen faktiskt behöver kunna blir det enklare att beskriva vilket kunnande och vilka färdigheter som faktiskt behövs.
Tack vare yrkesprofilerna är det möjligt att jämföra kvalifikationer mellan studier och arbetsliv, både nationellt och internationellt, vilket underlättar både rekrytering och kompetensutveckling.
Detta leder i sin tur till att den som jobbar med HR kan göra stora tidsbesparingar.
Valideringskonferensen 5 november 2025
För sjunde året i rad anordnar vi Valideringskonferensen. Konferensen vänder sig till dig som är intresserad av validering, oavsett om du arbetar inom arbetsmarknad, kompetensförsörjning eller utbildning.
Utvalda case
Parter


Referensbolag
Relaterade filmer

Besöksnäring och kulturarv 2020 - Yrkesprofiler som ett praktiskt verktyg
Yrkesprofilerna värd och assistent i museiverksamhet kan användas brett inom branschen. Tack vare dem blir det enklare att kompetensförflytta befintliga medarbetare samt skapa en bra introduktion för nya medarbetare och praktikanter.

Besöksnäring och kulturarv 2020 - Yrkesprofiler förstärker upplevelsen av varumärket
Karolina Miller är HR-konsult på Kalmar läns museum. Hon har varit med och tagit fram de nationella yrkesprofilerna värd och assistent i museiverksamhet tillsammans med Sobona och andra medlemsföretag.

Webbinarium - Sobonas Yrkesprofiler inom besöksnäring och kulturarv
Anna Karin Jendert, VD på Nordiskt Valideringsforum, berättar om yrkesprofilerna värd och assistent i museiverksamhet som kan användas brett inom branschen. Tack vare dem blir det enklare att kompetensförflytta befintliga medarbetare.