Som första bolag i Sverige inför Nacka vatten och avfall krav på validering och yrkesbevis i sina upphandlingar.
Yrkesprofiler: syfte och användning
Nationella yrkesprofiler hjälper till att säkerställa rätt kunnande och färdigheter för en inkluderande och strategisk kompetensförsörjning.
De kan användas i alla delar av kompetensförsörjningskedjan – från insteg och praktik till kompetensutveckling av befintliga medarbetare.
Moduler ger en flexibel struktur
som kan anpassas efter behov.
Tydliga krav på kunnande och färdigheter
kvalitetssäkrar kompetensförsörjningen och sparar tid.
Yrkesprofiler möjliggör samverkan för att
stärka insteg och introduktion på arbetsmarknaden.
Aktuellt kring yrkesprofiler
Självskattning och kartläggning ger insikter
Ett första steg för att synliggöra en persons erfarenheter och kunskaper – och för att skapa ett bra underlag för validering.
Läs om självskattning!Valideringskonferensen 5 november 2025
Konferensen vänder sig till dig som är intresserad av validering, oavsett om du arbetar inom arbetsmarknad, kompetensförsörjning eller utbildning.
Läs mer och anmäl dig!Våra sju nationella yrkesprofiler inom avfallshantering och återvinning
Valideringsmodell för avfallshantering och återvinning
Valideringsmodellen är nationellt förankrad inom branschen och hos arbetsmarknadens parter. Den innehåller kvalitetssäkrade verktyg som möjliggör systematisk validering, utifrån nationella yrkesprofiler.
Översikt av våra sju nationella yrkesprofiler för avfallshantering och återvinning

Fördjupad läsning
Bakgrund till yrkesprofilerna
Bland Sobonas medlemsföretag inom avfallshantering och återvinning finns olika former av verksamheter som till exempel insamling, transport och återvinning eller bortskaffande av det hushållsavfall som uppkommer i kommunen och som inte faller under producentansvaret.
Utvecklingsarbetet är sprunget ur Återvinningsuppropet och lyfter vikten av att tänka annorlunda och bredare vid kompetensförsörjning.
Arbetsmarknadens parter Kommunal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Transport
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Sobona samt branschorganisationen Avfall Sverige
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. står tillsammans bakom de nationella yrkesprofilerna för avfallshantering och återvinning.
Utvecklingen har skett tillsammans med Sobonas branschråd Vatten och miljö med delfinansiering av Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan, Skolverket och Tillväxtverket.
Utvecklingen av yrkesprofilerna
Under 2019 togs de första fyra yrkesprofilerna fram för avfallshantering och återvinning. Yrkesprofilerna är utvecklade av Sobona tillsammans med Avfall Sverige i samverkan med Nordiskt Valideringsforum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt yrkeskunniga från ett flertal olika organisationer inom branschen.
2018–2024 utvecklades bedömningsplaner, checklistor och lokala förutsättningar på företagsnivå för att möjliggöra validering på arbetsplatsnivå. De första yrkesbedömarna utbildades inom för att kunna starta upp validering på sina företag och fortsatt relevanssäkring och nyutvecklar har genomförts.
2020 beslutade Myndigheten för yrkeshögskolan om den första nivåplaceringen i SeQF för kvalifikationen återvinningsarbetare på ÅVC.
2022 genomfördes den senaste relevanssäkringen av yrkesprofilerna. I processen fanns representanter med ifrån Avfall Sverige, Sobona, branschföretag och övriga aktörer.
Utvecklingen drivs vidare tillsammans med Sobonas branschråd Vatten och miljö.
Avsiktsförklaring för en nationell branschvalideringsmodell
Ett viktigt steg var avsiktsförklaringen för en nationell branschvalideringsmodell som formulerades av Sobona, Kommunal och Transport samt branschorganisationerna Avfall Sverige och Svenskt Vatten den 24 februari 2021.
2024 var sex kvalifikationer nivåplacerade i SeQF. Under 2025 skickas ansökan in för nivåplacering i SeQF av kvalifikationen Arbete inom återbrukshantering.
Under 2024 vidareutvecklades valideringsmodellen inom cirkulär textilhantering och återbruk. Arbetet skedde i samarbete med Avfall Sverige och Nordiska Textilakademin, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med delfinansiering av Myndigheten för yrkeshögskolan.
Tack vare främjandemedel från Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har projektet Yrkesprofilering och validering inom avfallshantering och återvinning fortsatt för att stödja insteg, handledarskap och språkutvecklande insatser inom avfallshantering och återvinning.
Utveckling och förvaltning av yrkesprofilerna för avfallshantering och återvinning sker av det partsgemensamma Kompetenskansliet.
Yrkesprofiler leder till tidsbesparingar
I dag beskrivs de flesta yrkesroller utifrån arbetsuppgifter, ansvarsområden och personliga egenskaper. Men genom att utgå från det personen faktiskt behöver kunna blir det enklare att beskriva vilket kunnande och vilka färdigheter som faktiskt behövs.
Tack vare yrkesprofilerna är det möjligt att jämföra kvalifikationer mellan studier och arbetsliv, både nationellt och internationellt, vilket underlättar både rekrytering och kompetensutveckling.
Detta leder i sin tur till att den som jobbar med HR kan göra stora tidsbesparingar.
Valideringskonferensen 5 november 2025
För sjunde året i rad anordnar vi Valideringskonferensen. Konferensen vänder sig till dig som är intresserad av validering, oavsett om du arbetar inom arbetsmarknad, kompetensförsörjning eller utbildning.
Utvalda case
Parter




Referensbolag
Nedladdningsbara dokument
-
Yrkesprofiler och branschvalidering - Ett sätt att synliggöra kompetens
-
Arbete inom återbrukshantering 2
-
Arbetsledare inom avfallshantering och återvinning 1
-
Chaufför - renhållningsbil inom avfallshantering och återvinning 2
-
Introduktion på ÅVC 2024 2
-
Medåkare - renhållningsbil inom avfallshantering och återvinning 2
-
Transportledare inom avfallshantering och återvinning 2
-
Återvinningsarbetare på ÅVC 2
Relaterade filmer

En framtidsspaning med Tony Clark, vd Avfall Sverige
Avfall Sverige har en omfattande egen utbildningsverksamhet. De insåg att branschvalidering passar väl in tillsammans med deras utbildningar.

Branschvalidering inom avfallshantering och återvinning samt vatten och avlopp 2022 - Yrkesprofilering, kartläggning och validering som verktyg för den strategiska kompetensförsörjningen på ditt företag
Yrkesprofiler är grunden för validering. Validering innebär en bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av en individs kompetenser.

Branschvalidering inom avfallshantering och återvinning samt vatten och avlopp 2022 - SeQF och branschvalidering – effektiva verktyg för kompetensförsörjning
SeQF och branschvalidering skapar förutsättningar för att effektivt identifiera kompetensbehov hos arbetsgivare och individers kompetens.

Branschvalidering inom avfallshantering och återvinning samt vatten och avlopp 2022 - Nodava – branschvalidering – en röd tråd genom kompetensförsörjningen
Nodava berättar om hur de använt Sobonas modell för branschvalidering i sitt arbete och hur de ser på fortsatt användning av verktyget i verksamheten.

Yrkesprofilering och validering
- Ett sätt för återvinningsbranschen att synliggöra kompetens och kvalitetssäkra lärande.