Så säkrar Luleå Energi kompetensförsörjningen
Ny valideringsmodell är en av verktygen för Luleå Energi.
Den 20 augusti bjuder vi in till en konferens om kompetensförsörjning och branschvalidering inom energi, fiber och stadsnät.
Läs mer och anmäl dig!På konferensen delar vi praktiska verktyg, framtidsspaningar om kompetensbehov och inspirerande case från medlemsföretag.
Läs mer och säkra din plats!Projektet bidrar till att utveckla en inkluderande och strategisk kompetensförsörjning för energi.
Genom att gå med i projektet får du insikter, lärdomar och kunskaper för att förändra hur du arbetar med företagets kompetensförsörjning, utifrån ett mångfalds- och inkluderingsperspektiv.
Välkommen och gå med i projektet!
9 nationella yrkesprofiler
har utvecklats och finns som verktyg i projektet.
Fortsatt utveckling sker av den
partsgemensamma branschvalideringsmodellen.
Ta del av verktyg för att kvalitetssäkra
introduktion, insteg, kompetensutveckling och validering.
Det här är ett typexempel på en sådan sak där var och en för sig inte klarar det; vi måste hjälpas åt tillsammans.
Christian Schwartz
vd på Mölndal Energi
När vi tog fram yrkesprofilerna hade vi först en workshop med deltagare från energibranschen. Tillsammans hittade vi kärnan som blev grunden för yrkesprofilerna.
Henrietta Finnborg Bengtson
Utvecklare på Nordiskt Valideringsforum
Det tog ett tag innan jag förstod vad validering var och vilka vinster det förde med sig. När jag förstod kände jag – wow, det här kan vi verkligen ha nytta av!
Katarina Larsson
HR-specialist på Gävle Energi
Linn beskriver yrkesprofiler och validering som en schweizisk armékniv; det är mångfacetterade verktyg.
Linn Wallo
HR-strateg på Luleå Energi
Bedömarutbildningen bygger på att skapa en process där vi kan säkerställa likvärdighet och kvalitet.
Elin Fellers
projektledare välutbildade nyanlända på Energiföretagen Sverige
Myndigheter är oerhört viktiga i de här frågorna, eftersom de linjerar utbildningssystemet mot branschens behov av kompetens.
Inga-Lill Sandberg
HR-strateg på Umeå Energi
Satsningen på mångfald och inkludering har format en positiv och inkluderande företagskultur.
Mångfald och inkludering sitter i väggarnaYrkesprofiler och validering jackar i kompetensförsörjningskedjan på Luleå Energi.
Långsiktig kompetensförsörjningSeQF är Sveriges referensram för kvalifikationer. Det är ett verktyg för att organisera och klassificera olika krav på kompetens.
Vinster med SeQFKompetenskansliet leder och koordinerar löpande drift och förvaltning av branschvalideringsmodellen. Kansliet är avropsfunktionen för alla tjänster.
Klara, färdiga, gå är en praktisk steg-för-steg-guide som hjälper er att införa validering i verksamheten.
Projektet är sprunget ur Energiuppropet och lyfter vikten av att tänka annorlunda och bredare vid kompetensförsörjning. Syftet med projektet är att skapa en enklare, tydligare och mer kvalitetssäkrad väg in i arbete inom energibranschen.
Verksamheterna bland Sobonas medlemsföretag bedrivs inom produktion och distribution av energi och kan delas in i följande underkategorier: nät, elproduktion, fiber, fjärrvärme och näthandel.
Energibranschen är en av Sobonas största branscher och innefattar ungefär 250 bolag.
Från och med 2023 drivs branschvalideringsmodellen genom Kompetenskansliet.
Energi har en egen valideringsmodell.
Dessa nio yrkesprofiler är utvecklade:
Under 2020–2024 har fokus varit på att erbjuda anpassning av framtaget material för att möjliggöra validering på arbetsplatsnivå.
Vidare har bedömningsplaner, checklistor och lokala förutsättningar för validering på arbetsplatsnivå utvecklats. De första bedömarna har utbildats inom ramen för OCN-metoden för att kunna starta upp validering på sina företag.
Utvecklingen drivs vidare tillsammans med Sobonas branschråd Energi.
Med start från 2022 har Sobona tillsammans med Kommunal och Seko med delfinansiering av Myndigheten av yrkeshögskolan kvalitetssäkrat och förberett ansökningar till SeQF, fortsatt utveckling av valideringsmodell för energi samt implementering hos medlemsföretag.
Läs gärna mer på Energiföretagen Sveriges webbsida om branschvalidering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
En tydlig insikt är att det saknas yrkesprofiler i branschen. Det har varit utmaningar kring att definiera vilka kunskaper och kompetenser som behövs i olika yrkesroller.
I dagsläget finns dessa yrkesprofiler:
Utvecklingen av yrkesprofilerna har skett tillsammans med Energiföretagen Sverige, Sobonas branschråd Energi, med delfinansiering av Arbetsförmedlingen och Skolverket.
En kvalitetssäkrande förankrande panel med Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Energiföretagen Sverige
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Gävle Energi
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Kommunal
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Kraftringen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Luleå Energi
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Nacka Energi
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Seko
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Sobona, Åsbro Kursgård
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Öresundskraft
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Övik Energi
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genomfördes december 2018.
Under hösten 2022–2023 har uppföljande relevanssäkrande arbete genomförts med delfinansiering av Myndigheten för Yrkeshögskolan.
Yrkesprofiler med tydliga läranderesultat
Vidare tar projektet fram och utvecklar arbetsmetoder, strukturer och material för att genomföra praktisk validering enligt de framtagna yrkesprofilerna. Varje yrkesområde innehåller yrkesprofiler som har moduler med tydliga läranderesultat.
Arbetet sker med delfinansiering av myndigheter för att kunna hänga med i utvecklingen och möta de behov som finns i samhället.
Arbetsförmedlingen menar att Sobonas insatser i form av yrkesprofilering och validering inom energi i kommunala bolag skyndar på nyanländas etablering på arbetsmarknaden.
De nyanländas kompetens synliggörs, de stärker sina kunskaper i svenska och användningen av arbetsmarknadspolitiska insatser främjas.
Projektet delfinansieras av Arbetsförmedlingen inom ramen för Sobonas långsiktiga arbete för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden.
Vidare delfinansieras projektet av Myndigheten för yrkeshögskolan för att vidareutveckla valideringsmodellen.
Vidare är det ett underprojekt till Enklare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända.
Sobona jobbar långsiktigt med att stödja medlemsföretagen i deras utmaningar inom kompetensförsörjning. Allt arbete görs tillsammans med medlemsföretagen och utifrån de behov och förutsättningar som faktiskt finns.
Genom att vara med i projektet kan du ta del av arbetet som genomförs, alla verktyg som finns och inspireras till att starta en egen process.
Allt börjar med ett möte med Conny Larsson, kanslichef vid Sobonas Kompetenskansli. Då kan du lyfta era frågor, behov och tankar. Utifrån det skapar ni en handlingsplan för att komma igång med projektet. Det är enkelt att komma igång.
Målet med att vara med i projektet är att hjälpa er utveckla hur ni jobbar med er långsiktiga kompetensförsörjning.
Ny valideringsmodell är en av verktygen för Luleå Energi.
Se filmen om Energiuppropet och hur branschen arbetar med yrkesprofiler.
Luleå Energi har öppnat dörrarna och rivit språkbarriärer, vilket ger alternativa rekryteringsvägar. De tittar på kompetens och meriter för att hitta kvalificerade medarbetare med bred erfarenhet och nya influenser.
Branschen står inför en enorm omställningen genom smarta och självläkande elnät. Detta ställer andra krav på kunnande och då är det viktigt att få in yngre medarbetare.
En bra introduktion och handledarutbildningen är viktiga delar för att hjälpa nya medarbetare komma in i arbetet. Vidare är språkutveckling på arbetsplatsen viktigt för att hjälpa individer som saknar språket att lära sig tala, skriva och förstå svenska.
Gävle Energi har använt sig av Tekniksprånget under flera år för att inspirera unga att läsa vidare inom teknisk utbildning. Här berättar Gävle Energi om hur det har fungerat för dem.
Jobbsprånget matchar medlemsföretagens behov med kompetens hos nyanlända akademiker. Det är ett projekt inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).
Hör gärna av dig så berättar jag mer om hur vi kan hjälpa dig utifrån både behov och förutsättningar.