- 13:30–13:35 | Inledning
Per Nordenstam, vd, Sobona
Willy Silberstein, moderator
Moderator ramar in konferensen och introducerar programmet. - 13:35–13:55 | Branschperspektiv från Svenskt Vatten
Pär Dahlheim, vd, Svenskt Vatten
Sara Bohlinder, senior projektledare utbildning, Svenskt Vatten
Pär och Sara ger Svenskt Vattens perspektiv kring utvecklingen inom vatten och avlopp utifrån hur klimatförändringar, högre beredskapskrav, den gröna omställningen och en omfattande underhållsskuld driver på ett enormt förändringstryck inom branschen.
Under föreläsningen lyfts även kompetensförsörjningsfrågan som en viktig framtidsfråga och hur branschorganisationen arbetar med frågan, både inom organisation och i samverkan.
Ta gärna del av Svenskt Vattens rapport VA-organisationernas kompetensbehov.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- 13:55–14:15 | Validering utvecklar Vakin på flera nivåer
Lina Edström, projektledare valideringsprojekt och HR-specialist, Vakin
Ingrid Undén Lindehell, HR-chef, Vakin
Hans-Åke Mähler, gruppchef ledningsnät, Vakin
VakinLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är kort för Vatten och Avfallskompetens i Norr. De har ett stort verksamhetsområde geografiskt på över 10 600 m² i kommunerna Umeå, Vindeln och Nordmaling. De hjälper cirka 140 000 individer med vatten, avfall och kompetens. Det är glesbefolkat, jämfört med storstadsregionerna.
På detta föreläsningspass får du höra mer om arbetet med validering som sker på Vakin, med finansiering genom Omställningfondernas förebyggande insatser.
Vakin har varit engagerade sen starten i både Sobonas arbete med inkluderande kompetensförsörjning och i utvecklingen av den partsgemensamma valideringsmodellen inom vatten och avlopp. - 14:15–14:30 | Branschvalideringens betydelse för kompetensförsörjning och det livslånga lärandet
Anna Kahlson, samordnare SeQF/NSP EQF & utredare kompetensförsörjning och livslångt lärande på Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).
Helén Björnsdotter, utredare och samordnare branschvalidering, enheten för kompetensförsörjning och livslångt lärande på Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).
Branschvalidering utgår ifrån branschens och arbetsgivarnas definierade behov och förankras nationellt av branschen och arbetsmarknadens parter.
I Myndigheten för yrkeshögskolans uppdrag ingår bland annat uppgiften att stödja branscher och främja användning av validering i de utbildningar myndigheten ansvarar för, samt att följa och stödja det utvecklingsarbete som pågår inom valideringsområdet nationellt och regionalt.
Ta del av myndighetens arbete och perspektiv kopplat till kompetensförsörjning med stöd av SeQF, branschvalidering och yrkesutbildningar på SeQF-nivå 4, 5 och 6. De ger även en lägesbild av pilotverksamheten Nationell Yrkesutbildning (NY).Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
14:30–14:40 | Paus
- 14:40–14:55 | Arbetsmarknadsavtal
Ghazal Hernesten, förhandlare, Sobona
Som ett led i Sobonas arbete med kompetensförsörjningsfrågor, finns flera arbetsmarknadsavtal. Ett exempel är ÖKA (Överenskommelse för kompetens- och utbildningsanställning), vilket har tecknats med samtliga fackliga motparter.
ÖKA syftar till att främja arbetsgivarens och branschens kompetensförsörjning. Ghazal Hernesten berättar mer om den nya kompetens- och utbildningsanställnigen och de möjligheter det ger för att stödja branschens kompetensförsörjning tillsammans med övriga arbetsmarknadsavtal som Sobona erbjuder. - 14:55–15:25 | Omställningsfonderna och förebyggande åtgärder som verktyg som möjliggör det livslånga lärandet
Johan Frisö, verksamhetsansvarig, Omställningsfonden/KFS-företagens Trygghetsfond
Patrik Petersson, vd, Österlen VA
Sara Anheden, kvalitets- och miljöansvarig, Österlen VA
Med förebyggande insatser kan fonderna bidra till den kompetensförsörjning som medlemsföretagen behöver och som bidrar till medarbetarnas utveckling.
Under föreläsningen får du även möta Österlen VA som berättar om hur förebyggande insatser från Omställningsfonder möjliggjorde validering för ett 30-tal medarbetare inom driften. Ta del av deras erfarenheter och resultat, för både individer och på företagsnivå.
Läs gärna caset Ett stort valideringsprojekt tryggar kompetensförsörjningen och lyfter medarbetarna på Österlen VA
Läs gärna mer om förebyggande insatser på Omställningsfondens webbplats.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
15:25–15:30 | Paus
- 15:30–15:50 | LYS förlag - Ord och inga fraser?
Sofi Tegsveden Deveaux, förläggare och läromedelsförfattare, LYS förlag
Emil Molander, språklärare och läromedelsförfattare, LYS förlag
Hur kan vi hjälpa folk att förbättra sin svenska på jobbet och öva på yrkessvenska? Ska vi sätta upp lappar där det står vad olika föremål heter? Ska vi översätta svåra ord till olika språk? Eller finns det något smart sätt att låta AI göra jobbet? Svaret är både enklare och svårare än du tror.
Under våren 2025 har Emil och Sofi besökt arbetsplatser i hela Sverige och kartlagt språket som används inom VA-branschen för att skapa ett helt nytt läromedel i yrkessvenska, som lanseras under hösten 2025.
Läromedlet är en del av Sobonas främjandearbete för nyanländas etablering på arbetsmarknaden.
I den här föreläsningen får du ett smakprov på det som LYS förlag har sett och hört bakom kulisserna på olika VA-bolag. - 15:50–16:15 | Branschvalidering som verktyg för den strategiska kompetensförsörjningen
Henrietta Finnborg Bengtson, projektledare och utvecklare, Nordiskt Valideringsforum
Frida Bjerkman, verksamhetsutvecklare kompetensförsörjning och projektledare för Nacka vatten och avfalls valideringsprojekt
Henrietta Finnborg Bengtson berättar om hur företag kan arbeta praktiskt med validering, utifrån den partsgemensamma valideringsmodellen inom vatten och avlopp.
Under föreläsningen får du även möta Nacka vatten och avfall som presenterar resultat från sitt arbete med validering för grupperna:
Ledningsnät: mot yrkesprofilen Underhållstekniker VA.
Anläggning: mot yrkesprofilen Driftstekniker – VA ledningsnät.
Ta del av deras erfarenheter och resultat, för både medarbetare och på företagsnivå. De berättar också om nästa steg i valideringsarbetet, kopplat till deras långsiktiga kompetensförsörjningsarbete.
Yrkesprofiler är grunden för att kunna validera. Dessa nationella yrkesprofiler finns inom vatten och avlopp:
Drifttekniker - reningsverk VA
Drifttekniker - vattenverk VA
Drifttekniker – VA ledningsnät
Mätartekniker – VA
Kundservicemedarbetare VA
Projektledare VA
Projektör VA
Underhållstekniker - VA - 16:15–16:30 | Moderator lyfter avslutande reflektioner och insikter samt rundar av konferensen
Willy Silberstein, moderator
Mats Rostö, vd, Nacka vatten och avfall samt ordförande Sobonas branschråd Vatten och miljö
Per Nordenstam, vd, Sobona
Conny Larsson, kanslichef, Sobonas Kompetenskansli