- 09:30–09:35 | Inledning
Per Nordenstam, vd, Sobona
Willy Silberstein, moderator
Moderator ramar in konferensen och introducerar programmet. - 09:35–09:55 | Örebroporten Fastigheter ger en framtidsspaning
Jeanette Berggren, vd, Örebroporten Fastigheter och ordförande Sobonas branschråd Fastigheter
Under föreläsningen får du ta del av Jeanettes framtidsspaningar och insikter kring kompetensförsörjning, utifrån Örebroporten FastighetersLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. verksamhet och erfarenheter från branschrådet Fastigheter.
- 09:55–10:15 | Kompetensbehov och validering inom fastighetsbranschen
Emil Bood, verksamhetschef Fastighetsbranschens utbildningsnämnd och vd Faval
Carina Lundström, expert kompetensförsörjning Fastighetsbranschens utbildningsnämnd
Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU)Länk till annan webbplats.är en ideell förening som arbetar för kompetensförsörjning av fastighetsbranschen.
FU företräder branschen i utbildnings- och kompetensfrågor och finansieras genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.
Under passet får du vidare en inblick i FU:s uppdrag, branschens insikter om ledarskapets vikt och utmaningar kopplat till det livslånga lärandet samt nyheter från FAVAL Validering.
Fastighetsbranschens kompetensbehovsrapport 2025–2030Länk till annan webbplats. ligger som grund för föreläsningspasset.
- 10:15–10:30 | Arbetsmarknadsavtal
Joakim Rydvall, förhandlare på Sobona med ansvar för branscher Flygplatser, Region och samhällsutveckling samt Sobonas arbetsmarknadsavtal
Som ett led i Sobonas arbete med kompetensförsörjningsfrågor finns flera arbetsmarknadsavtal. Ett exempel är ÖKA (Överenskommelse för kompetens- och utbildningsanställning), vilket har tecknats med samtliga fackliga motparter.
ÖKA syftar till att främja arbetsgivarens och branschens kompetensförsörjning. Joakim berättar mer om den nya kompetens- och utbildningsanställnigen och de möjligheter det ger för att stödja branschens kompetensförsörjning tillsammans med övriga arbetsmarknadsavtal som Sobona erbjuder.
10:30–10:35 | Paus
- 10:35–10:55 | Telge Bostäder AB och MKB Fastighets AB
Gülseren Büyükbalik, chef social hållbarhet Telge Bostäder AB
Nurgül Iljas Eminovska, chef social hållbarhet, MKB Fastighets AB
Under föreläsningspasset får du inspiration från Telge Bostäder AB och MKB Fastighets AB om två långsiktiga insatser för att skapa nya vägar in på arbetsmarknaden inom fastighetsbranschen.
På Telge Bostäder AB har insatser som portvakter och trivselvärdar vuxit fram som en självklar del av hur bolaget förvaltar både bostäder och samhällsansvar.
Genom språkutveckling, handledarskap och validering skapar bolaget inte bara renare trapphus och tryggare utemiljöer – utan också verkliga möjligheter för människor att ta klivet in på arbetsmarknaden.
På MKB Fastighets AB i Malmö är social hållbarhet inte ett sidospår; det är en integrerad del av verksamheten.
Med satsningen på gårdsvärdar har bolaget byggt upp ett strukturerat och permanent arbetssätt för att skapa vägar till arbete för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, samtidigt som trygghet och trivsel ökar i bostadsområdena.
Läs gärna caset Människor, möjligheter och mod – Telge Bostäders långsiktiga arbete med portvakter och trivselvärdar
Läs gärna caset Trygghet, stolthet och struktur: MKB Fastighets AB:s satsning på gårdsvärdar - 10:55–11:15 | Familjebostäder och Göteborg stad arbetsmarknad och vuxenutbildning. 100 för Bergsjön.
Anders Johansson, utbildningsstrateg arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborg stad
Ahmed Bayati, utvecklingsledare distrikt nordost, Familjebostäder i Göteborg AB
Karin Jaxmark, utvecklingsstrateg, Familjebostäder i Göteborg AB
100 för Bergsjön är mer än ett arbetsmarknadsprojekt, det är en modell för hur offentlig sektor, utbildning och näringsliv kan samverka för att skapa verklig förändring.
Med lokal förankring, tydliga insatser och hållbara mål bidrar vi till att fler människor får möjlighet att försörja sig, växa och delta i samhället, samtidigt som vi stärker både stadens verksamheter och tryggheten i våra bostadsområden.
11:15–11:25 | Paus
- 11:25–11:45 | LYS förlag - Språk som faktisk kompetens
Sofi Tegsveden Deveaux, förläggare och läromedelsförfattare, LYS förlag
Emil Molander, språklärare och läromedelsförfattare, LYS förlag
Vad är språkets roll i valideringen? Handlar det om att kunna sätta ord på det man vet och kan, eller kräver yrkeskompetensen i sig att man behärskar olika språkmoment?
I början av 2025 lanserades språkläromedlet Yrkessvenska fastighet som riktar sig till andraspråkstalare på väg in i fastighets- och parkeringsbranschen.
Under våren har författarna till läroboken klarspråkat självskattningsdokument för validering, och i den här föreläsningen berättar de om hur vilka paralleller de ser mellan yrkesprofilerna och språkläromedlets innehåll.
Ta del av språkläromedlet Yrkessvenska fastighet. - 11:45–12:05 | Omställningsfonderna och förebyggande åtgärder som verktyg som möjliggör det livslånga lärandet
Johan Frisö, verksamhetsansvarig, Omställningsfonden/KFS Trygghetsfond
Med förebyggande insatser kan fonderna bidra till den kompetensförsörjning som medlemsföretagen behöver och som bidrar till medarbetarnas utveckling.
Läs gärna mer om förebyggande insatser på Omställningsfondens webbplats.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- 12:05–12:25 | Branschvalidering som verktyg för den strategiska kompetensförsörjningen
Henrietta Finnborg Bengtson, projektledare och utvecklare, Nordiskt Valideringsforum
Henrietta berättar om hur företag kan arbeta praktiskt med validering, utifrån den partsgemensamma valideringsmodellen inom fastighet och parkering.
Yrkesprofiler är grunden för att kunna validera. Dessa nationella yrkesprofiler finns inom fastighet och parkering:
Anläggningsskötare parkering
Tillsyn, skötsel och underhåll av fastighet
Tillsyn, skötsel och underhåll av fastighet - bas
Parkeringsvakt – offentligrättlig parkering
Parkeringsvakt – civilrättslig parkering - 12:25–12:30 | Moderator lyfter avslutande reflektioner och insikter samt rundar av konferensen
Willy Silberstein, moderator
Conny Larsson, kanslichef Sobonas Kompetenskansli
Per Nordenstam, vd, Sobona