Logga

Kompetensförsörjning och branschvalidering inom avfallshantering och återvinning 2025

21 augusti 2025, 09:30–12:30 | Digital konferens via Zoom

Konferensen vänder sig till dig som arbetar med kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Under förmiddagen får du ta del av hur du kan stärka ditt företags strategiska arbete med kompetensförsörjning, bland annat genom exempel på branschvalidering och stöd från Omställningsfonderna.

Inspiration och praktiska verktyg för en inkluderande kompetensförsörjning

Sobona har utvecklat en branschvalideringsmodell tillsammans med företag, arbetstagarorganisationer och branschföreträdare. I modellen finns olika verktyg för att kvalitetssäkra kompetensförsörjningen.

På konferensen delar vi både inspiration och konkreta verktyg för att stärka och utveckla en långsiktig, hållbar och inkluderande kompetensförsörjning.

Läs gärna mer om valideringsmodellen för avfallshantering och återvinning.

Moderator
Willy Silberstein
Moderator
Willy Silberstein

Lyssna på 11 föreläsningar
Med insikter, kunskaper och lärdomar.

Få perspektiv på validering
Från medlemsföretag, bransch och myndigheter.

Fokus på nyanländas etablering
Med konkreta och startklara verktyg.

Nedräkning till konferensen
153dagar14timmar14minuter

Kompetensutveckling är ett av Avfall Sveriges viktigaste uppdrag. Vi utbildar drygt 2 000 medlemmar i den kommunala avfallsbranschen varje år. Branschvalidering stärker vårt uppdrag mot medlemmarna och vi ser fram emot att ytterligare höja statusen för dessa samhällskompetenser genom valideringsarbetet.

Tony Clark
vd, Avfall Sverige

Praktisk information

Tid och datum
Kl. 09:30–12:30 den 21 augusti 2025
Plats
Digital konferens via Zoom.
Kostnadsfritt
Konferensen är kostnadsfri.
Frågor eller funderingar?
Frågor eller funderingar?
Conny Larsson
Årets föreläsare
Tony Clark
Tony Clark|vd Avfall Sverige
Sen 2019 är Tony vd för Avfall Sverige. Han var tidigare ämnesråd på miljö- och energidepartementet och har mångårig erfarenhet inom miljöområdet, bland annat som ansvarig för utvecklingen av svensk och europeisk producentansvarslagstiftning och för system för hantering av elektroniskt avfall. Tony har också arbetat som ambassadråd och chef för Sveriges miljöteknik- och CSR-center i Peking.
Johan Frisö
Johan Frisö|verksamhetsansvarig, KFS trygghetsfond/Omställningsfonden
Johan har mångårig erfarenhet som ledarskapsutvecklare från organisationer som Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Ledarna och i eget företag. Hans ledstjärna är: ”kommunikation och relation är grunden för gott ledarskap”.
Henrietta Finnborg Bengtson
Henrietta Finnborg Bengtson|utvecklare, Nordiskt Valideringsforum
Henrietta är utbildad bedömare och valideringsstödjare. Hon har medverkat i många av de yrkesprofileringar som Sobona ansvarat för under de senaste åren. Under Henriettas pass kommer du få veta mer om branschvalidering och hur du kan komma igång och använda verktyget på ditt sätt, utifrån era behov.
Emil Molander
Emil Molander|läromedelsförfattare, LYS förlag
Emil är legitimerad lärare i svenska som andraspråk och har undervisat vuxna invandrare sedan mer än femton år tillbaka. Han är specialiserad på yrkessvenska och har skrivit ett flertal läroböcker för olika yrken. Vid sidan om läromedelsförfattandet undervisar han utländska läkare vid Umeå universitet.
Sofi Tegsveden Deveaux
Sofi Tegsveden Deveaux|förläggare och läromedelsförfattare, LYS förlag
Sofi har undervisat i svenska som andraspråk sedan 2008 på temat kulturskillnader och svenskhet i arbetslivet. Sedan 2018 driver hon tillsammans med Emil LYS förlag, som ger ut läromedel i yrkessvenska och böcker om svensk kultur. Hon är författare till ett stort antal böcker om svenska språket och om att leva och trivas i Sverige.
Per Nordenstam
Per Nordenstam|vd, Sobona
Per Nordenstam är vd för Sobona, arbetsgivarorganisationen för kommunala företag. Han tidigare varit kommundirektör i Håbo och Norrtälje samt kommunchef i Tierp. Per är en utvecklingsinriktad ledare som engagerar och leder med dialog för att skapa förståelse och resultat.

Tillbakablick på tidigare år

Valideringsmodell för avfallshantering och återvinning

Valideringsmodellen är nationellt förankrad i branschen och hos arbetsmarknadens parter. Den utgår ifrån kompetensstandarder för respektive yrkesroll eller yrkesområde och innehåller kvalitetssäkrade praktiska verktyg som möjliggör systematisk validering.

Gå med i projektet för avfallshantering och återvinning!

I projektet Yrkesprofilering och validering inom avfallshantering och återvinning får du insikter, kunskaper och lärdomar från andra inom branschen. Välkommen att gå med i projektet!

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig så berättar jag mer.

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet

Dela sida