Logga

Kompetensförsörjning och branschvalidering inom avfallshantering och återvinning 2025

21 augusti 2025, 09:30–12:30 | Digital konferens via Zoom

Konferensen riktar sig till dig som arbetar med kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Under dagen får du veta mer om hur du kan utveckla det strategiska arbetet med kompetensförsörjning, bland annat genom exempel på branschvalidering och stöd från Omställningsfonderna.

Inspiration och verktyg för framtidens kompetensförsörjning

Under förmiddagen får du både inspiration och verktyg för att utveckla en mer långsiktig och inkluderande kompetensförsörjning.

Branschvalidering är ett nytt system för att kvalitetssäkra kompetensförsörjningen. Tillsammans tar arbetsgivare, fackförbund och bransch- och arbetsgivarorganisationer ett gemensamt ansvar för
framtiden.

Moderator
Willy Silberstein
Moderator
Willy Silberstein

Lyssna på 10 föreläsningar
Med insikter, kunskaper och lärdomar.

Få perspektiv på validering
Från medlemsföretag, bransch och myndigheter.

Fokus på breddad rekrytering
Med konkreta och startklara verktyg.

Nedräkning till konferensen
61dagar15timmar57minuter

Kompetensutveckling är ett av Avfall Sveriges viktigaste uppdrag. Vi utbildar drygt 2 000 medlemmar i den kommunala avfallsbranschen varje år. Branschvalidering stärker vårt uppdrag mot medlemmarna och vi ser fram emot att ytterligare höja statusen för dessa samhällskompetenser genom valideringsarbetet.

Tony Clark
vd, Avfall Sverige

Praktisk information

Tid och datum
Kl. 09:30–12:30 den 21 augusti 2025
Plats
Digital konferens via Zoom.
Kostnadsfritt
Konferensen är kostnadsfri.
Frågor eller funderingar?
Frågor eller funderingar?
Conny Larsson
Årets föreläsare i urval
Tony Clark
Tony Clark|vd Avfall Sverige
Tony är vd för Avfall Sverige. Han var tidigare ämnesråd på miljö- och energidepartementet och har mångårig erfarenhet inom miljöområdet, bland annat som ansvarig för utvecklingen av svensk och europeisk producentansvarslagstiftning och för system för hantering av elektroniskt avfall. Tony har också arbetat som ambassadråd och chef för Sveriges miljöteknik- och CSR-center i Peking.
Johan Frisö
Johan Frisö|verksamhetsansvarig, Omställningsfonden/KFS-företagens Trygghetsfond
Johan har mångårig erfarenhet som ledarskapsutvecklare från organisationer som Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Ledarna och i eget företag. Hans ledstjärna är: ”kommunikation och relation är grunden för gott ledarskap”.
Henrietta Finnborg Bengtson
Henrietta Finnborg Bengtson|projektledare och utvecklare, Nordiskt Valideringsforum
Henrietta har medverkat i många av de yrkesprofileringar som Sobona ansvarat för under de senaste åren. Under Henriettas pass kommer du få veta mer om branschvalidering och hur du kan komma igång och använda verktyget på ditt sätt, utifrån era behov.
Emil Molander
Emil Molander|läromedelsförfattare, LYS förlag
Emil är legitimerad lärare i svenska som andraspråk och har undervisat vuxna invandrare sedan mer än femton år tillbaka. Han är specialiserad på yrkessvenska och har skrivit ett flertal läroböcker för olika yrken. Vid sidan om läromedelsförfattandet undervisar han utländska läkare vid Umeå universitet.
Sofi Tegsveden Deveaux
Sofi Tegsveden Deveaux|förläggare och läromedelsförfattare, LYS förlag
Sofi har undervisat i svenska som andraspråk sedan 2008 på temat kulturskillnader och svenskhet i arbetslivet. Sedan 2018 driver hon tillsammans med Emil LYS förlag, som ger ut läromedel i yrkessvenska och böcker om svensk kultur. Hon är författare till ett stort antal böcker om svenska språket och om att leva och trivas i Sverige.
Per Nordenstam
Per Nordenstam|vd, Sobona
Per Nordenstam är vd för Sobona, arbetsgivarorganisationen för kommunala företag. Han tidigare varit kommundirektör i Håbo och Norrtälje samt kommunchef i Tierp. Per är en utvecklingsinriktad ledare som engagerar och leder med dialog för att skapa förståelse och resultat.

Programmet för konferensen

 

  • 09:30–09:35 | Inledning
    Per Nordenstam, vd, Sobona
    Willy Silberstein, moderator

    Moderator ramar in konferensen och introducerar programmet.
  • 09:35–09:55 | Nacka vatten och avfall ger sin framtidsspaning
    Mats Rostö, vd, Nacka vatten och avfall och ordförande Sobonas branschråd Vatten och Miljö.

    Kombinationen av ett stort förändringstryck inom branschen och utmaningar inom kompetensförsörjning skapar behov av att arbeta annorlunda, både tillsammans och på företaget.

    Under föreläsningen får du ta del av Mats Rostös framtidsspaningar och insikter, utifrån Nacka vatten och avfalls verksamhet och erfarenheter från branschrådet Vatten och Miljö.
  • 09:55–10:15 | Branschperspektiv från Avfall Sverige
    Tony Clark, vd, Avfall Sverige

    Tony Clark ger Avfall Sveriges bild kring utvecklingen inom avfallshantering och återvinning samt om hur nya direktiv och krav på kommuner och kommunala bolag påverkar verksamheterna på kort och lång sikt samt hur detta påverkar kompetensbehoven i en föränderlig tid.
  • 10:15–10:30 | Branschvalideringens betydelse för kompetensförsörjning och det livslånga lärandet
    Anna Kahlson, samordnare SeQF/NSP EQF & utredare kompetensförsörjning och livslångt lärande på Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).

    Helén Björnsdotter, utredare och samordnare branschvalidering, enheten för kompetensförsörjning och livslångt lärande på Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).

    Branschvalidering utgår ifrån branschens och arbetsgivarnas definierade behov och förankras nationellt av branschen och arbetsmarknadens parter.

    I Myndigheten för yrkeshögskolans uppdrag ingår bland annat uppgiften att stödja branscher och främja användning av validering i de utbildningar myndigheten ansvarar för, samt att följa och stödja det utvecklingsarbete som pågår inom valideringsområdet nationellt och regionalt.

    Ta del av myndighetens arbete och perspektiv kopplat till kompetensförsörjning med stöd av SeQF, branschvalidering och yrkesutbildningar på SeQF-nivå 4, 5 och 6. De ger även en lägesbild av pilotverksamheten Nationell Yrkesutbildning (NY). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

10:30–10:35 | Paus

 

 

  • 10:35–10:55 | Först ut i branschen: Nacka vatten och avfall inför krav på validering i upphandling
    Jan Setréus, avfallschef, Nacka vatten och avfall
    Maria Campbell, avfallsplanerare, Nacka vatten och avfall
    Daniel Suilea, sverigechef, Eko-Service Skandinavien
    Sireh Yaya Jallow, bedömare, Eko-Service Skandinavien

    Nacka vatten och avfall är pionjärer när det kommer till kompetensförsörjning inom avfallshantering och återvinning. För som första bolag i Sverige inför de krav på validering och yrkesbevis i sina upphandlingar.

    Med stöd av den partsgemensamma valideringsmodellen inom avfallshantering och återvinning vill Nacka vatten och avfall säkra både kompetens och kvalitet.

    Eko-Service Skandinavien vann upphandlingen för medarbetare på kretsloppscentralerna och ger sin bild av det praktiska arbetet med validering.

    Under föreläsningen får du ta del av deras gemensamma erfarenheter och lärdomar.

    Läs gärna caset Först ut i branschen: Nacka vatten och avfall inför krav på validering i upphandling.
  • 10:55–11:10 | Arbetsmarknadsavtal
    Ghazal Hernesten, förhandlare, Sobona

    Som ett led i Sobonas arbete med kompetensförsörjningsfrågor, finns flera arbetsmarknadsavtal. Ett exempel är ÖKA (Överenskommelse för kompetens- och utbildningsanställning), vilket har tecknats med samtliga fackliga motparter.

    ÖKA syftar till att främja arbetsgivarens och branschens kompetensförsörjning. Ghazal Hernesten berättar mer om den nya kompetens- och utbildningsanställnigen och de möjligheter det ger för att stödja branschens kompetensförsörjning tillsammans med övriga arbetsmarknadsavtal som Sobona erbjuder.

 

11:10–11:15 | Paus

 

 

  • 11:15–11:40 | Omställningsfonderna och förebyggande åtgärder som verktyg som möjliggör det livslånga lärandet
    Johan Frisö, verksamhetsansvarig, Omställningsfonden/KFS Trygghetsfond
    Anton Ehrlin, platschef ÅVC, Göteborg, Renova
    John Åkerblom, gruppledare ÅVC och yrkesbedömare, Renova

    Med förebyggande insatser kan fonderna bidra till den kompetensförsörjning som medlemsföretagen behöver och som bidrar till medarbetarnas utveckling.

    Under föreläsningen får du även möta Renova som berättar om hur förebyggande insatser från KFS Trygghetsfond möjliggjorde validering för alla medarbetare på deras återvinningscentraler. Ta del av deras erfarenheter och resultat, för både individer och på företagsnivå.

    Läs gärna mer om förebyggande insatser på Omställningsfondens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • 11:40–12:00 | LYS förlag - Ord och inga fraser?
    Sofi Tegsveden Deveaux, förläggare och läromedelsförfattare, LYS förlag
    Emil Molander, språklärare och läromedelsförfattare, LYS förlag

    Vad är språkets roll i valideringen? Handlar det om att kunna sätta ord på det man vet och kan, eller kräver yrkeskompetensen i sig att man behärskar olika språkmoment?

    I början av 2025 lanserades språkläromedlet Yrkessvenska avfallshantering och återvinning som riktar sig till andraspråkstalare på väg in i branschen.

    Under våren har författarna till läroboken klarspråkat självskattningsdokument för validering, och i den här föreläsningen berättar de om hur vilka paralleller de ser mellan yrkesprofilerna och språkläromedlets innehåll.

    Ta del av språkläromedlet Yrkessvenska avfallshantering och återvinning.
  • 12:00–12:25 | Branschvalidering som verktyg för den strategiska kompetensförsörjningen
    Sabine Dahlstedt, förbundsdirektör, VafabMiljö Kommunalförbund
    Natalie Lindkvist, verksamhetsutvecklare och yrkesbedömare, VafabMiljö Kommunalförbund
    Henrietta Finnborg Bengtson, projektledare och utvecklare, Nordiskt Valideringsforum

    Henrietta Finnborg Bengtson berättar om hur företag kan arbeta praktiskt med validering, utifrån den partsgemensamma valideringsmodellen inom avfallshantering och återvinning.

    Under föreläsningen får du även möta VafabMiljö Kommunalförbund som presenterar resultat och lärdomar av sitt valideringsarbete där de har validerat tillsvidareanställda miljöarbetare och arbetsledare på sina återbruk.

    Ta del av deras erfarenheter och resultat, för både medarbetare och på företagsnivå. De berättar också om nästa steg i valideringsarbetet, kopplat till deras långsiktiga kompetensförsörjningsarbete.

    Yrkesprofiler är grunden för att kunna validera. Dessa nationella yrkesprofiler finns inom avfallshantering och återvinning:

    Arbete inom återbrukshantering
    Arbetsledare
    Chaufför renhållningsbil
    Introduktion på ÅVC
    Medåkare renhållningsbil
    Transportledare inom avfallshantering och återvinning
    Återvinningsarbetare på ÅVC

    Under 2025 utvecklas yrkesprofilen Kundservicemedarbetare inom avfallshantering och återvinning. Arbetet sker med delfinansiering av Myndigheten för yrkeshögskolan.
  • 12:25–12:30 | Moderator lyfter avslutande reflektioner och insikter samt rundar av konferensen
    Willy Silberstein, moderator
    Conny Larsson, kanslichef Sobonas Kompetenskansli
    Per Nordenstam, vd, Sobona

Tillbakablick på tidigare år

Valideringsmodell för avfallshantering och återvinning

Valideringsmodellen är nationellt förankrad i branschen och hos arbetsmarknadens parter. Den utgår ifrån kompetensstandarder för respektive yrkesroll eller yrkesområde och innehåller kvalitetssäkrade praktiska verktyg som möjliggör systematisk validering.

Gå med i projektet för avfallshantering och återvinning!

I projektet Yrkesprofilering och validering inom avfallshantering och återvinning får du insikter, kunskaper och lärdomar från andra inom branschen. Välkommen att gå med i projektet!

Tjänsteområden och tjänster

Kompetenskansliet erbjuder många tjänster inom tjänsteområdena: utbildning, rådgivning och valideringsstöd.

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig så berättar jag mer.

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet

Dela sida