På Telge Bostäder har insatser som portvakter och trivselvärdar vuxit fram som en självklar del av hur bolaget förvaltar både bostäder och samhällsansvar. Genom språkutveckling, handledarskap och validering skapar bolaget inte bara renare trapphus och tryggare utemiljöer – utan också verkliga möjligheter för människor att ta klivet in på arbetsmarknaden.
Intervju med
Gülseren Büyükbalik, chef Social hållbarhet, Milad Dergham, samordnare för trivselvärdarna och Marlin Kourie, samordnare för portvakterna på Telge Bostäder
Tillsammans med Arbetsförmedlingen startade Telge Bostäder ett arbetsmarknadsprojekt med portvakter 2014. Syftet var att långtidsarbetslösa personer skulle få en chans att komma ut i arbetslivet, samla erfarenhet och samtidigt bidra till ökad trygghet i Hovsjö.
Vad är Telge Bostäder?
Telge Bostäder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Södertäljes allmännyttiga bostadsbolag och ingår i Telgekoncernen. Med ett starkt samhällsuppdrag och en närvaro i hela kommunen förvaltar de bostäder för tusentals människor.
Men bolagets roll är större än så – det handlar också om att bygga trygga, levande stadsdelar där människor känner delaktighet och framtidstro.
Telge Bostäders kundlöfte är: Vi lovar våra kunder en trivsam och enkel vardag.
Gülseren Büyükbalik är chef Social hållbarhet på Telge Bostäder. Hon förklarar att:
– Som allmännyttigt bostadsbolag har vi ett samhällsansvar och vi arbetar aktivt för att motverka otrygghet, utanförskap och åtskillnad i våra bostadsområden.
En idé som förändrade både kundnöjdheten och människors liv
Idén med portvakterna var enkel men kraftfull: genom att kombinera städning i och omkring bolagets fastigheter tillsammans med språkutveckling skulle man skapa både nöjdare hyresgäster och insteg på arbetsmarknaden för personer som hade svårt att komma in.
– Vi slog två flugor i en smäll. Vi förbättrade städningen och hjälpte samtidigt människor in i arbete. Initiativet blev en vändpunkt – vi fick 40 procent bättre resultat i våra kundundersökningar redan efter ett år, berättar Gülseren Büyükbalik.

Trivselvärdar ger trygghet och närvaro i utemiljön
Sedan 2022 finns även trivselvärdar i Telge Bostäders områden. De plockar skräp, rapporterar om eventuella säkerhetsrisker och brandrisker samt informerar hyresgäster om sopsortering och säkerhet.
Trivselvärdarna är inte bara en självklar del av arbetslaget; de är en del av området. Deras närvaro är både synlig och uppskattad.
– Det är viktigt att trivselvärdarna är på plats – att de syns, pratar, hälsar och vågar säga till om något inte är okej. Det skapar tillit, säger Milad Dergham, samordnare för trivselvärdarna.
Trivselvärdarna är inte bara en självklar del av arbetslaget; de är en del av området. Deras närvaro är både synlig och uppskattad.
Ett riktigt jobb där man pratar svenska
Alla portvakter och trivselvärdar anställs under två år, med målet att bli rustade för vidare arbete. Men det handlar inte bara om att lära sig några arbetsuppgifter – personerna lär sig ta ansvar, hantera arbetstider, förstå arbetsmiljö och de börjar också lära sig svenska.
– Vi är tydliga från början: på Telge Bostäder pratar vi svenska. De ska kunna läsa mejl, rapportera fel och kommunicera med både kollegor och hyresgäster – på svenska. Det är en kamp ibland – men vi ser hur de växer, berättar Marlin Kourie.
Varje dag börjar med ett startmöte. Marlin Kourie och Milad Dergham finns nära, vägleder, förklarar och uppmuntrar.
– Det är ett riktigt jobb. De har samma schema, samma krav och samma rättigheter som alla andra medarbetare, berättar Marlin Kourie.
Det ställs krav – men stöd erbjuds också längs vägen.
Vi är tydliga från början: på Telge Bostäder pratar vi svenska. De ska kunna läsa mejl, rapportera fel och kommunicera med både kollegor och hyresgäster – på svenska.
Språket som nyckel och språkutveckling som verktyg
Språkutveckling sker inte bara i klassrummet – utan i vardagen. Telge Bostäder har i många år arbetat aktivt med språkutveckling på arbetsplatsen, både i samtal, startmöten och nu senast genom språkläromedlet Yrkessvenska fastighet.
– Vi har språkmöten varannan vecka och jobbar även med Sobonas nya språkläromedel i yrkessvenska för fastighetsbranschen. Vi ger läxor, tränar svensk grammatik och pratar om verkliga situationer. Det ger resultat, säger Marlin Kourie.
Att lära sig svenska kräver uthållighet. Men när språket utvecklas, stärks också självkänslan, tryggheten och självständigheten. Vinsterna är många – inte minst nyckeln till den svenska arbetsmarknaden.

Validering är ett kvitto på det individen kan
Sedan 2021 arbetar Telge Bostäder med validering för att ge sina anställda ett konkret bevis på deras yrkeskunskaper. Både Marlin Kourie och Milad Dergham har gått Sobonas bedömarutbildning för att lära sig validera medarbetarnas yrkeskunskaper.
Validering ger inte bara personen ett erkännande, utan det ger också arbetsgivaren trygghet i att kunnandet och färdigheterna håller rätt nivå.
– De får betyg och arbetsintyg innan de slutar. De blir stolta – och vi vet att det stärker deras chanser att få nya jobb, säger Marlin Kourie.
Resultat som känns i vardagen, arbetet och gemenskapen
Fram till januari 2025 har Telge Bostäder anställt 68 personer som portvakter, varav nio är aktiva i dag. Efter avslutad anställning har 73 procent gått vidare till andra jobb.
15 personer har arbetat som trivselvärdar, och i dagsläget är sex personer kvar i tjänst. Totalt har 44 procent fortsatt till andra anställningar efter sin tid på Telge Bostäder.
– En del vill inte jobba i början – men när det är dags att sluta vill de inte gå härifrån. Då vet vi att vi gjort något rätt, menar Milad Dergham.
Telge Bostäder ser också en tydlig förändring i stämning, trivsel och dialogen med hyresgästerna. Att ha en person som hälsar, frågar, förklarar och ser – det gör skillnad.
Inkludering på riktigt, inte ett projekt, utan en kultur
Insatserna med portvakter och trivselvärdar är varken projekt eller tillfälliga satsningar, utan en del av Telge Bostäders kultur och vardag.
Portvakter och trivselvärdar ses inte heller som praktikanter – de är medarbetare. De är med på skyddsronder, arbetsplatsträffar (APT), planerar sina semestrar och täcker för varandra.
– Vi särskiljer dem inte. Det är nyckeln. De är en del av teamet – på riktigt, förklarar Gülseren Büyükbalik.
Tips till andra som vill göra samma resa:
- Tro på människor – även när språket eller erfarenheten saknas.
- Avsätt resurser – handledarskap tar tid men ger resultat.
- Ha tålamod – det är ingen quick fix, men det fungerar.
- Inkludera från dag ett – det bygger ansvar och självförtroende.
– Alla kan jobba och bidra – bara de får en chans. Det är vår erfarenhet efter elva år, avslutar Gülseren Büyükbalik.
Företag: Telge Bostäder
Deltar i projekt: Yrkesprofilering och validering inom fastighet och parkering.
Använda verktyg: yrkesprofiler, handledarutbildning, språkutveckling på arbetsplatsen och validering.
3 take-aways:
1. Inkludering i praktiken: Telge Bostäder har gjort portvakter och trivselvärdar till en naturlig del av verksamheten – inte som projekt, utan som en del av kulturen.
2. Språk och stöd öppnar dörrar: Språkutveckling, handledning och tydlig struktur ger deltagarna verktyg att växa – både i jobbet och i samhället.
3. Resultat som märks: Över 100 personer har gått vidare till nya jobb, samtidigt som tryggheten och kundnöjdheten i bostadsområdena har ökat tydligt.
Fördjupad läsning
Språkläromedel i yrkessvenska för fastighetsbranschen
Se gärna filmen Validering är nästa steg för Telge Bostäder
Case: Telge Bostäder AB bygger grunden inför en stor förändring inom kompetensförsörjning
Pressmeddelande: Telge Bostäder skapar jobb till långtidsarbetslösa: Portvakter ger trygghet i stadsdelen Hovsjö i Södertälje
Artikel: Telge Bostäder - var är vi nu och värdet av validering
Kontakt mig gärna vid frågor
