Logga

Resursgruppen på Nodra: En introduktionstjänst som skapar möjligheter och stärker företagskulturen

Att säkra kompetensförsörjningen och samtidigt bidra till social hållbarhet är en av de stora utmaningarna för många kommunala bolag. På Nodra har man hittat en lösning genom sin resursgrupp – en satsning som inte bara öppnar dörrar till arbetsmarknaden för personer långt ifrån anställning, utan också skapar värde för företaget och dess medarbetare.

Intervju med

Henrik Peterson, vd, Linda Molander, hr-chef och Nelson Carmona Santis, handledare, Nodra

Resursgruppen är en introduktionstjänst där deltagarna får en strukturerad väg in i arbetslivet. De arbetar 75 procent och studerar 25 procent på SFI.

Upplägget ger dem möjlighet att kombinera arbete med språkinlärning – en avgörande faktor för att lyckas i en svensk arbetsmiljö.

Nodra har arbetat långsiktigt och strategiskt med instegsjobb genom resursgruppen sedan 2017.

Syftet är att kombinera arbetslivserfarenhet med språkutveckling och utbildning, så att deltagarna får bättre förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden.

I dag är resursgruppen en integrerad del av verksamheten och har förändrat synen på vilka arbetsuppgifter som utförs – och av vem.

I dag är resursgruppen en integrerad del av verksamheten och har förändrat synen på vilka arbetsuppgifter som utförs – och av vem.

– Vi ser att resursgruppen fyller en viktig funktion. Deltagarna avlastar ordinarie medarbetare, skapar ett smidigare arbetsflöde och stärker arbetslaget, förklarar Linda Molander, HR-chef på Nodra.

Vad är Nodra?

Nodra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Norrköpings kommunala bolag för vatten, avfall och fiber. De säkerställer rent dricksvatten, hållbar avfallshantering och stabil digital infrastruktur för kommunens invånare och företag.

Med fokus på innovation, hållbarhet och samhällsnytta arbetar Nodra aktivt för att möta framtidens utmaningar inom VA- och återvinningsbranschen.

Från tveksamhet till efterfrågan

När arbetet med resursgruppen startade var det många chefer och medarbetare som var tveksamma. Skulle det verkligen fungera att integrera personer utan tidigare erfarenhet i verksamheten?

Men attityden förändrades snabbt. I dag efterfrågar cheferna fler deltagare eftersom de har sett hur introduktionstjänsten fungerar i praktiken och vilka positiva effekter den skapar.

– Först sa cheferna nej. Sedan blev det ett ja. Nu vill de ha fler deltagare, berättar Nelson Carmona Santis, ansvarig för resursgruppen på Nodra.

– Vi såg ganska snabbt att resursgruppen var något som vi behöver. Deltagarna fyller en viktig roll och har blivit en naturlig del av vårt arbetslag, säger Henrik Peterson, vd på Nodra.

galve-energi-2

Vägen in i arbetslivet

– Vi ser att det händer något när deltagarna får arbeta tillsammans med våra ordinarie medarbetare. Språket utvecklas snabbare och de blir en del av teamet, konstaterar Nelson Carmona Santis.

Deltagarna har haft roller inom:

  • Returpunkterna (återvinningscentraler)
  • Insamling (medåkare på sopbilar)
  • Kontorsservice (köksansvar och reception)
  • Reningsverket.

Handledarskap och språkutveckling är nycklar till framgång

En viktig framgångsfaktor för resursgruppen är handledarskapet. Nelson Carmona Santis, som är utbildad handledare via Sobona, ansvarar för att introducera och stötta deltagarna i deras arbete.

– Handledarskapet är helt avgörande. Deltagarna behöver förstå både skrivna och oskrivna regler på arbetsplatsen, allt från hur man sjukanmäler sig till hur man kommunicerar med kollegor, säger Linda Molander.

Språkutveckling är en central del av arbetet, eftersom kommunikation med kunder och kollegor på svenska är avgörande på Nodra.

Språkutveckling är en central del av arbetet, eftersom kommunikation med kunder och kollegor på svenska är avgörande på Nodra.

– Att arbeta med språket på arbetsplatsen gör stor skillnad. Vi ser att deltagarna snabbare blir trygga i sin roll och i teamet, förklarar Henrik Peterson.

Resultat: Nodra får kompetens – deltagarna får jobb

Sedan starten har resursgruppen gett:

  • Några personer anställning – flera av dem direkt på Nodra.
  • Effektivare arbetsflöden – deltagarna frigör tid för ordinarie personal.
  • Förändrad företagskultur – mångfald och inkludering har blivit en naturlig del av verksamheten.

Resursgruppen gör oss bättre. Vi lär oss av varandra, och vi får perspektiv som vi inte hade haft annars, säger Nelson Carmona Santis.

Att ge personer långt ifrån arbetsmarknaden en möjlighet att få arbetslivserfarenhet är en vinst för både individen och företaget.

– Resursgruppen skapar en mer inkluderande arbetsplats och bidrar till en starkare företagskultur, menar Henrik Peterson.

Vad händer framåt?

Nodra planerar att utveckla resursgruppen vidare och utforska möjligheterna med Sobonas arbetsmarknadsavtal.

– Vi ser att det finns fler områden där resursgruppen kan bidra. Och vi ser att det ger resultat. Därför vill vi fortsätta, säger Linda Molander.

Att arbeta med introduktionstjänster som resursgruppen är ett sätt att kombinera kompetensförsörjning med social hållbarhet – en modell som andra kommunala bolag kan inspireras av.

Företag: Nodra

3 take-aways:

  1. Resursgruppen ger personer långt från arbetsmarknaden en väg in i arbetslivet.
  2. Språkutveckling och handledarskap är avgörande för att deltagarna ska lyckas.
  3. Företaget får kompetensförsörjning, effektivare arbetsflöden och en mer inkluderande företagskultur.

Kontakt mig gärna vid frågor

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet

Fler case