På MKB Fastighets AB i Malmö är social hållbarhet inte ett sidospår; det är en integrerad del av verksamheten. Med satsningen på gårdsvärdar har bolaget byggt upp ett strukturerat och permanent arbetssätt för att skapa vägar till arbete för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, samtidigt som trygghet och trivsel ökar i bostadsområdena.

Intervju med
Nurgül Iljas Eminovska, chef för social hållbarhet
Ett bostadsbolag med samhällsansvar i praktiken
MKB Fastighets AB är Malmö kommuns allmännyttiga bostadsbolag. MKB ägs av staden och förvaltar omkring 27 000 lägenheter. De har ca 380 anställda.
Med ett tydligt uppdrag att bidra till ett tryggt och hållbart Malmö arbetar MKB aktivt med frågor som skola, sysselsättning och boendemiljö.
Från studiebesök till permanent del av verksamheten
Idén om gårdsvärdar föddes efter ett studiebesök i Botkyrka. MKB Fastighets AB såg potentialen i Botkyrkas projekt Qvinna i Botkyrka och bestämde sig för att testa en egen sysselsättningsinsats i liten skala, tillsammans med Arbetsförmedlingen.
Insatsen är en del av det som kallas för Biljett till framtiden och var ett första steg in i arbetslivet för kvinnor som stod långt ifrån arbetsmarknaden.
I dag är gårdsvärdarna en integrerad del av bostadsbolagets verksamhet.
Nurgül Iljas Eminovska har arbetat på MKB Fastighets AB snart i tio år och leder sedan många år en grupp dedikerade medarbetare som dagligen omsätter visionen om social hållbarhet till konkreta insatser.
– Omkring 50 kvinnor anställs och utbildas varje år och vi har ett högt söktryck. Det är många som vill vara gårdsvärd, berättar Nurgül Iljas Eminovska.
Omkring 50 kvinnor anställs och utbildas varje år och vi har ett högt söktryck. Det är många som vill vara gårdsvärd.
Gårdsvärd på MKB är ett insteg med struktur
Målgrupp: Kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, ofta med utländsk bakgrund, begränsad arbetslivserfarenhet och behov av att stärka sin svenska.
Anställningstid: 1 år, med fokus på utveckling, handledning, språkutveckling och framtida jobbmöjligheter.
Upplägg:
• Rekrytering i samarbete med Arbetsförmedlingen
• Tre veckors praktik för att prova på rollen
• Åtta veckors introduktion med fokus på svensk arbetsplatskultur
• Löpande arbete med fastighetsskötsel, service och trivsel
• Yrkesintroduktion, språkutveckling och handledning ingår i arbetstiden
• Validering enligt valideringsmodellen för fastighet och parkering, utifrån yrkesprofilen Tillsyn, skötsel och underhåll av fastighet – bas.
Kompetensintyg: Efter avslutad anställning får varje gårdsvärd ett personligt kompetensintyg som synliggör och bekräftar hennes yrkeskunskaper. För många är det deras första “betyg” och en viktig nyckel vidare i arbetslivet.
Målet? Nya vägar in i arbetslivet för självständighet och egen försörjning samt tryggare bostadsområden för alla.
En tydlig struktur med människan i fokus
Gårdsvärdarna arbetar med både inre och yttre fastighetsskötsel. Det är alltifrån trappstädning till enklare underhåll och kontakten med hyresgäster.
Rekryteringen sker i samarbete med Arbetsförmedlingen, MKB:s fastighetschefer och ansvarig koordinator för gårdsvärdarna. Genom praktik, introduktionsutbildning och individuell bedömning får varje kvinna rätt förutsättningar att lyckas.
Praktikplatserna finansieras med bidrag från Arbetsförmedlingen och MKB skjuter till medel för att kvinnorna ska få lön enligt kollektivavtalet. För MKB går det i princip jämt ut ekonomiskt.
– Det handlar inte om att göra vinst, utan om att skapa värde för individ och samhälle, förklarar Nurgül Iljas Eminovska.
Hittills har över 200 gårdsvärdar varit anställda hos MKB Fastighets AB. Startdatumen är utspridda över året, och kvinnorna börjar omlott.
Anledningen är att MKB ska hinna introducera alla på ett bra sätt så att varje gårdsvärd får en trygg start i både jobbet och gemenskapen.
Svenska, stolthet och självständighet på nya vägar
Språket är nyckeln till ett arbete och självständighet. Därför vävs språkutveckling in i arbetsdagen genom yrkessvenska, vardagliga samtal och uppmuntran att läsa nyheter samt prata svenska med kollegor.
Men det handlar inte bara om att lära sig svenska, utan också om att bli en del av ett sammanhang.
– De måste kommunicera på svenska. Vi uppmanar dem att våga prata. Våga säga fel. Det är först då de kan lära sig språket, förklarar Nurgül Iljas Eminovska.
Det finns utmaningar kring att lära sig det nya språket. En del kvinnor lär sig ganska snabbt, medan andra har det svårare. Språkutbildning fyra timmar i veckan är obligatorisk och sker på arbetsplatsen.
Somaliska och arabiska är de vanligaste modersmålen, vilket gör att engelska inte fungerar som genväg till förståelse.

Nurgül Iljas Eminovska berättar att de har varit med i framtagandet av Sobonas nya språkläromedel i yrkessvenska för fastighet och att de dagligen använder det för att hjälpa kvinnorna lära sig svenska.
MKB erbjuder också en valfri cykelskola för de gårdsvärdar som vill lära sig cykla, något många aldrig haft möjlighet att göra. Att kunna cykla öppnar nya möjligheter till arbete, till exempel inom hemtjänst eller postutdelning, och stärker både självförtroende och självständighet.
Validering ger självförtroende och framtidstro
Flera medarbetare på MKB har gått den digitala bedömarutbildningen Länk till annan webbplats. för att kunna bedöma gårdsvärdarnas kunskaper och färdigheter, utifrån den utvalda yrkesprofilen.
Under året som gårdsvärd på MKB valideras kvinnornas yrkeskunskaper. Valideringen sker utifrån dessa tre moduler i den nationella yrkesprofilen Tillsyn, skötsel och underhåll av fastighet – bas Länk till annan webbplats.:
- Skötsel av miljöhus och avfallsutrymmen
- Städning av trappor och entréer
- Yttre städning.
När valideringen är klar får varje gårdsvärd ett eget kompetensintyg som både synliggör och bekräftar yrkeskunskaperna. Vissa klarar av en modul i yrkesprofilen, andra klarar fler.
– Kompetensintyget är ett konkret kvitto på det som de kan. Det går knappt att beskriva hur glada och stolta de är när de får det, berättar Nurgül Iljas Eminovska.
Efter året som gårdsvärd går en del kvinnor vidare till jobb, men inte alla. Nurgül Iljas Eminovska ser utvecklingsmöjligheter och förklarar:
– Vi arbetar tillsammans med Malmö stad för att hitta lösningar så att de som inte går vidare inte hamnar i försörjningsstöd. Det här är kvinnor med potential, de behöver bara ta nästa steg.
Hittills har över 200 gårdsvärdar varit anställda hos MKB Fastighets AB.
Förändring på riktigt i bostadsområdet och i livet
Gårdsvärdarna bidrar till renare miljöer och ökad trygghet. Men de största vinsterna syns kanske i ögonen på barnen som ser sina mammor gå till jobbet. Eller i den kvinna som fått en tillsvidareanställning som boendeinformatör eller kvinnan som planerar att köpa en bostad tack vare sin nya anställning.
– Att vara gårdsvärd är inte bara ett jobb; det är självständighet och stolthet, säger Nurgül Iljas Eminovska.
Hon berättar att det är lätt att ta vissa saker för givna i Sverige. Som att ha ett jobb, känna sig behövd och vara en del av ett sammanhang.
– Jag har arbetat nästan tio år på MKB och för mig är det här mer än ett jobb. Jag får bidra till kvinnors glädje, stolthet, trygghet och självständighet. Det är mjuka värden som inte går att mäta och det är fantastiskt att vara med och bidra till det, avslutar Nurgül Iljas Eminovska.
Från gårdsvärdar till koordinator och boinformatör
Sedan starten har MKB anställt fem gårdsvärdar själva. Mouna Benlemalem och Israa Atabi är två av dessa.
2018 var Israa Atabi nyninflyttad arkitekt i Sverige från hemlandet Irak. När hon hade bott i Malmö ett halvår fick hon ett reklamblad från hyresvärden MKB om att de sökte gårdsvärdar.
Nu har det gått sex år sedan Israa Atabi sökte och fick platsen som gårdsvärd. Under åren har hon avancerat till att vara koordinator för gårdsvärdarna och har dessutom arbetat som biträdande projektledare för ett projekt där man omvandla lokaler till bostäder.
Israa Atabi intervjuade Mouna Benlemalem när hon ansökte om att bli gårdsvärd.
Mouna Benlemalem arbetar sedan några år som boinformatör på MKB. Genom MKB har hon fått lära sig att cykla och nu tar hon elcykeln över hela staden, från Limhamns sjöstad i västra Malmö till Örtagård på Rosengård i öster.
Hon knackar dörr och pratar med hyresgästerna om bland annat sopsortering och hur de gör en felanmälan om något är trasigt.
Gårdsvärdar som grund för framtidens Malmö
Nurgül Iljas Eminovska drömmer om en framtid där MKB:s gårdsvärdar blir den självklara rekryteringsbasen för lokalvård och utemiljöarbete i Malmö. Hon avslutar med orden:
Vi kan inte göra allt själva, men om alla gör lite så kan vi göra stor skillnad tillsammans.
Tips till andra bostadsbolag:
• Gör det! Vänta inte på den perfekta planen.
• Börja i liten skala och låt konceptet växa.
• Samarbeta med kommunen, Arbetsförmedlingen och civilsamhället.
• Ha tålamod. Det tar tid, men det ger resultat.
MKB:s satsning på gårdsvärdar visar att verklig förändring börjar lokalt och att struktur, språk och stolthet är en kraftfull kombination.
Nya lösningar krävs inte alltid. Ofta handlar det om att få möjlighet att arbeta kontinuerligt med samma sak över tid, för att skapa en förändring på riktigt.
Företag: MKB Fastighets AB
Deltar i projekt: Yrkesprofilering och validering inom fastighet och parkering och Främjandearbete för nyanländas etablering på arbetsmarknaden.
Använda verktyg: yrkesprofiler, handledarutbildning, språkutveckling på arbetsplatsen och validering.
3 take-aways:
Struktur och hjärta: MKB har byggt ett systematiskt, långsiktigt arbetssätt för att skapa insteg till arbetsmarknaden.
Språk och stöd: Genom yrkessvenska, handledning och en stark kultur skapas förutsättningar för utveckling.
Verklig skillnad: Ökad trygghet i bostadsområdena, och förändrade liv för kvinnorna som deltar.
Fördjupad läsning
Språkläromedel: Yrkessvenska för fastighet
Pressmeddelande: Mångfald och inkludering i praktiken – MKB:s gårdsvärdar skapar nya vägar in på arbetsmarknaden
Pressmeddelande: Samverkan som bryter utanförskap, skapar fler jobbtillfällen och ökar tryggheten i Malmö
Pressmeddelande: Det är på riktigt - Vi är stolta över det de gör i Malmö
Kontakt mig gärna vid frågor
