Header

Fika mer och var nyfiken

Fika är en stund där man kan koppla av och prata om allt möjligt, utan att fokusera på jobbet. Det kan dock vara ansträngande och svårt för många eftersom man pratar om allt möjligt då.

Det kräver mycket energi att hålla tråden och vara aktiv i samtalet. Men det är samtidigt ett bra tillfälle att utveckla sitt språk och skapa relationer för att lära känna sina kollegor bättre.

Ibland kan det vara svårt att prata under fikastunden eftersom många pratar samtidigt. Det är olika ämnen som väder, familj, idrott och semester. Dessutom brukar ämnena blandas.

Fråga om något som intresserar dig

Starta gärna ett samtal med att fråga din kollega om någonting som intresserar dig eller om du vill veta hur man gör vissa saker i Sverige.

Du kan till exempel fråga: “Vilken butik är bäst för att köpa barnkläder?”, “Hur gör man för att gå till doktorn?” eller “Var kan man köpa olika kryddor?” På så vis vet du vilket ämne dina kollegor kommer prata om när de svarar dig och det blir lättare för dig att förstå. Dessutom kommer du säkert få många bra tips.

Sidfot