Välkommen på årets digitala energikonferens

Tema: strategisk kompetensförsörjning – viktigare än någonsin

Den 27 oktober följer Energiföretagen Sverige, tillsammans med Sobona och EFA, upp förra årets uppskattade seminarium om strategisk kompetensförsörjning utifrån mångfald. Vi fördjupar oss i praktiska verktyg och delar med oss av case från våra medlemsföretag som visar hur vi skapar förändring och utvecklar innovativa och inkluderande kompetensförsörjningsstrategier.

Under detta livesända seminarium får du bland annat smakprov på hur våra arbetsplatser kan bidra till förbättrad språkutveckling, hur validering genomförs för att tillvarata kompetens och fylla arbetskraftsbehov samt goda exempel på hur säkerhetslagstiftningen går hand i hand med en breddad rekrytering.

Årets tema: Strategisk kompetensförsörjning – nu viktigare än någonsin.

Målgrupp: Vi vänder oss till dig som arbetar med kompetensförsörjning/HR-frågor i energibranschen, i första hand på företag som är medlemsföretag i Energiföretagen Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, EFAlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Sobona.

Med utgångspunkt i en innovativ och inkluderande kompetensförsörjning visar vi praktiska case från våra medlemsföretag. Det handlar om hur tar vi tillvara på kompetens i praktiken och hur mångfald kan bidra till att behålla positionen som en av de mest attraktiva branscherna. Under dagen får du veta mer om validering, språkutveckling på arbetsplatsen och hur säkerhetslagstiftning påverkar vid rekrytering. Välkommen till en kostnadsfri heldag fylld av inspiration och verktyg för att komma vidare i kompetensförsörjningsarbetet.

Några av talarna:

 • Pernilla Winnhed, VD på Energiföretagen Sverige

  Möjligheter och utmaningar kring framtidens kompetensförsörjning och reflektioner utifrån dagens program.

 • Per Nordenstam, VD på Sobona

  Möjligheter och utmaningar kring framtidens kompetensförsörjning och reflektioner utifrån dagen program.

 • Stefan Mellsjö, beteendedesigner på Efternamn & Co

  Språkutveckling på arbetsplatsen utifrån en beteendedesigners perspektiv.

 • Christian Schwartz, VD på Mölndals Energi och branschrådsordförande för Sobonas branschråd Energi

  Hur ska vi i branschen tillsammans arbete med säkerhetsklassning och kompetensförsörjning inom energibranschen.

 • Henrietta Finnborg Bengtsson, utvecklare på Nordiskt Valideringsforum

  Validering utifrån nationella yrkesprofiler inom energibranschen –så här gör du.

Program

09:00 - Inledning

Lisa Hjelm, moderator och regionchef på Energiföretagen Sverige.

Block 1: Språkutveckling på arbetsplatsen
09:10 - Språk och beteendedesign

Stefan Mellsjö, beteendedesigner på Efternamn & Colänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ger ett sitt perspektiv på språkutveckling på arbetsplatsen på arbetsplatsen.

09:30 - Energisvenska som alla förstår

Energibranschen vill skapa förutsättningar för språkutveckling på våra arbetsplatser runt om i landet, lyfta potentialen som finns i arbetsgrupper präglade av mångfald och inte minst bidra med verktyg som hjälper utrikesfödda tekniker och ingenjörer i sina fortsatta karriärer. Därför har Energiföretagen Sverige tillsammans med LYS Förlaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och några medlemsföretag, tagit fram läromedlet Energisvenskalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

09:50 - Luleå Energi

Linn Wallo, HR-strateg på Luleå Energi . Med hjälp av olika verktyg för inkluderande kompetensförsörjning, bland annat handledarutbildningen med språkmodul, har Luleå Energi hittat fler vägar för att knyta till sig framtidens medarbetare, bland annat genom examensarbeten, traineetjänster och praktikplatser.

10.10 - Paus
Block 2: Att ta tillvara och utveckla kompetens
10.20 - Hur kommer man igång med validering?

Henrietta Finnborg Bengtsson, utvecklare på Nordiskt Valideringsforum berättar om validering i praktiken inom Energibranschen.

10.35 - Lokalt jobbspår för drifttekniker värme i Stockholm

Julia Gruvin, hr-specialist på Norrenergi och Elin Fellers projektledare på Energiföretagen Sverige om det planerade jobbspåret i samarbete med Arbetsförmedlingen och Stockholm stad.

10.50 - Lokalt jobbspår för drifttekniker värme i Stockholm

Nina Rudbeck, Head of Client Relations på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, (IVA). Jobbsprånget är ett avancerat praktikprogram på fyra månader för nyanlända akademiker som ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer. Det är ett samverkansprojekt inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster .

Block 3: Säkerhetslagstiftning och kompetensförsörjning
11.20 - Svenska kraftnät guidar elbolagen rätt

Johan Karlstad, Svenska Kraftnät.

11.40 - Hur kan vi tillsammans arbeta med säkerhetsfrågorna?

Christian Schwartz, VD på Mölndal Energi och branschrådsordförande för Sobonas branschråd Energi.

12.00 - Säkerhetsprövningar i praktiken

Martin Göransson, säkerhetsskyddschef Mälarenergi.

12.15 - Avslutande reflektioner kring möjligheter och utmaningar framöver

Pernilla Winnhed, VD på Energiföretagen Sverige och Per Nordenstam, VD Sobona.

Praktisk information

Datum

27 oktober 2020

Tid

Kl. 09.00–12.30

Avgift

Kostnadsfritt

Moderator

Lisa Hjelm, regionchef på Energiföretagen Sverige

Artiklar och filmer från Energikonferensen 2019

Energiföretagen arrangerade den här dagen tillsammans med EFA och Sobona. Syftet var att hjälpa fler av bolag inom energibranschen att få upp ögonen för yrkesprofilering, språkutveckling och validering samt att se nya möjligheter kring framtidens kompetensförsörjning.