Validering har många fördelar för både individen, företaget och branschen. Men hur kommer du igång med arbetet rent praktiskt? Ta del av hur Renova gjorde när Sofia Westergaard som är HR-specialist och Rasmus Lindberg som är platschef på Renova berättar om deras resa.
– Renova har en vision. Vi sätter värde på allt - för en hållbar morgondag, berättar Sofia Westergaard.
Renova sätter ett värde på den enorma kompetens som ibland kan vara tyst kunskap, för morgondagen, utveckling och viktiga uppdrag. Utifrån visionen har de tre konkreta motivationsfaktorer:
Renova har gjort ett lokalt jobbspår med Göteborgs stad och Arbetsförmedlingen. Där har yrkesprofilerna varit en viktig del i urvalet av deltagare.
– Vi har jobbat mycket med modulen “grunder i avfallshantering” men också modulen “anställd i Sverige” tillsammans med SFI.
Rasmus Lindberg som är platschef på Renovas återvinningscentral Kläpp i Stenungssund gillar att introducera nya medarbetare och utbilda dem. Han är aktiv i Renovas miljöakademi, vilket har präglat hans perspektiv.
– När jag såg yrkesprofilerna första gången tänkte att vi redan lär ut detta på våra ÅVC-utbildningar, men att detta var bättre och mer strukturerat. Jag kände att yrkesprofilerna var spot on, berättar Rasmus.
Jag kände att yrkesprofilerna var spot on.
En introduktion görs ofta av en kollega till den nya medarbetaren. Det är inte säkert att den nya medarbetaren får lära sig rätt saker.
– Det är inte samma sak att lära sig något på en utbildning som på jobbet. Tanken är att man ska lära sig något och inte bomba med information, berättar Rasmus.
Målsättningen är att samtliga ÅVC-tekniker inom Renova ska valideras. Men varför gör Renova det?
– Vi har bra medarbetare och de kan sitt jobb. Men när jag läste om validering insåg jag att det kan hjälpa oss bli ännu bättre i vårt arbete. Vi kan få ett kvitto på hur bra vi är på jobbet, menar Rasmus.
Men när jag läste om validering insåg jag att det kan hjälpa oss bli ännu bättre i vårt arbete. Vi kan få ett kvitto på hur bra vi är på jobbet.
Validering är också bra för att se hur länge kunskaperna finns kvar efter en ÅVC-utbildning. Är det ett halvår? Ett år?
Renova valde att validera enligt modulerna:
– Vi har en uppförandekod som täcker in service och bemötande väldigt bra. Därför valde vi inte den modulen, berättar Rasmus.
Det fanns ett visst motstånd hos medarbetarna att göra detta. Var det verkligen nödvändigt? Vad skulle hända om man misslyckades? Var det lönegrundande?
De pratade igenom allt och Rasmus förklarade vilka fördelar de fick av valideringen, som till exempel att alla blir bättre på sitt jobb.
– Jag menar att validering handlar om en kompetenshöjning av medarbetarna och att vi får ett kvitto på att vi kan det vi sysslar med, säger Rasmus.
Renova skapade en lista på hur de ska introducera nya medarbetare som är baserad på modulerna ramp, farligt avfall och maskinförare.
Processen med validering har varit som ett strukturerat handledarsamtal. Genom diskussioner har det blivit tydligt vad som förväntas av medarbetarna. Renova har genomfört alla valideringar.
– Våra arbetsuppgifter är ganska basic. Men det kan vara svårt att ha med sig allt i det dagliga arbetet. Ibland kanske en del fokuserar mer på maskinföring men service och bemötande är minst lika viktigt. Vårt jobb är ju att hjälpa kunderna återvinna sakerna på rätt ställe, menar Rasmus.
Det finns lite att tänka på innan du börjar med validering. Här är Renovas tre bästa tips:
– Det var helt klart ett inledande motstånd till valideringen. Men processen har varit positiv och hjälpt oss mycket. Våra ÅVC-tekniker har blivit stola och vi har intyg på att de kan det som branschen kommit överens om att de ska kunna, säger Rasmus.
– Ett bonustips är att ni ska välja en modul i en yrkesprofil för att komma igång. Det behöver inte vara svårare än så, avslutar Sofia.
kontakt@sobona.se
Hornsgatan 20,
118 82 Stockholm
Org.nr 556604-9267
Växel: 08-452 77 00
Servicetelefon: 08-452 75 20
Servicetelefonen är öppen mån-fre kl. 09.00-12.00