Sobonadagarna 2019

14 maj, 2019

Sobonadagarna 2019 – årets höjdpunkt och den viktigaste arenan för medlemsinflytande och nätverkande för dig som medlem

Passa på att träffa oss och era branschkollegor under två inspirerande dagar i maj. Vi inleder med Sobonas förenings- och bolagsstämma och bjuder sedan på ett späckat konferensinnehåll med kända talare och inspiration från våra egna medlemmar. Under dagarna ges stora möjligheter att nätverka, inspireras kring gemensamma framtidsfrågor och ta del av de senaste trenderna i olika framtidsspaningar.

Under Sobonadagarna belyser vi centrala frågeställningar för dig som medlem kopplat till framtidens arbetsgivare 2030. Närmare bestämt handlar det om kompetensförsörjning, hållbar utveckling, digitalisering och hållbart arbetsliv. Vad innebär det att verka inom den affärsmässiga samhällsnyttan 2030 – hur ser uppdraget ut och vad bär det med sig för utmaningar och möjligheter? Och hur kan medlemsföretagen i Sobona skapa förutsättningar att bygga stolthet och attraktivitet utifrån det som framtidens ”kunder” – det vill säga alla medborgare – efterfrågar? Hur påverkar och påverkas vi inom sektorn för de kommunala företagen av Agenda 2030, vad behöver företagen göra idag för att rusta sig som arbetsgivare och vara fortsatt hållbara om tio år? För att belysa temat tar vi i programmet hjälp av några av landets mest namnkunniga framtidsspanare, forskare och inspiratörer, och självklart tar vi del av goda exempel från några av Sobonas medlemsföretag.

Information

Datum: 14 maj kl 12.00 till 15 maj kl ca 13.00 (lunch till lunch)
Plats: Louis De Geer konsert och kongresslänk till annan webbplats, Norrköping
Avgift: Sobonadagarna 2019 är kostnadsfria för medlemmar*
Boende: Det finns förbokade hotell. För mer information, se anmälningslänk.
Sista anmälningsdag: 15 april 2019

*Sobona står inte för logi och resekostnader. Vid utebliven närvaro eller avbokning 10 maj 2019 eller senare debiteras en no show-avgift på 1500 kr ex moms per person.

Till inbjudanlänk till annan webbplats Till anmälanlänk till annan webbplats

Årets talare

Fredrik Torberger, Director Cities & Regions, Kairos Future: Det är mycket nu – om kommunalt företagande i ett föränderligt samhälle

Kairos Future presenterar färska studier kring morgondagens arbetsliv och medarbetare, brinnande aktuella teman för organisationer med ambitionen att leverera trippelt hållbara tjänster till framtidens medborgare. Vad kan vi göra för att attrahera kompetens? Vilka förmågor blir viktigare att ha i organisationen framöver? Vad söker unga när de vill förverkliga drömmen om ett bra jobb? Utifrån omvärldsanalyser och studier baserade på 10 000 svenska medborgare tecknar Fredrik en bild av arbetsgivarnas terräng år 2030.

Lars Trägårdh, forskare och historieprofessor: Att vara samhällsnyttigt företag i tillitslandet Sverige

Lars Trägårdh har skrivit en rad böcker och avhandlingar om den sociala tillitens villkor och historiska rötter i Sverige. Det svenska samhällskontraktet och den svenska nationella identiteten i en tid av ökad migration och mångfald. Han leder också ett forskningsprojekt kring filantropi och demokrati. Vad betyder den sociala tilliten för samhällskritiska funktioner och institutioner som utgörs av Sobonas medlemmar – de kommunala företagen? Vad behöver vi få med oss kring den senaste forskningen om detta?

Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark: Träna för din hjärna och skapa ett hållbart arbetsliv

Anders Hansen har skrivit den omtalade boken Hjärnstark och han drar fulla hus med sin föreläsning med samma namn. Den moderna hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Och det här gäller för alla: barn, vuxna och äldre. Anders Hansen berättar om den senaste vetenskapen kring hur träning direkt påverkar hjärnans funktioner och vår hälsa. Han menar att fysisk aktivitet är det viktigaste man kan göra för sin hjärna. Hur detta påverkar oss som arbetsgivare och vad vi var och en göra för att bidra till ett hållbart arbetsliv och motverka trenden med ökande ohälsa i arbetslivet är vad detta pass kommer att handla om.

Judith Wolst, digital strateg, entreprenör och författare: Digital transformation 2030 – nu skapar vi framtidens arbetsgivare

Vad innebär den digitala transformationen för Sobonas medlemsföretag och vilka teknologier kommer att påverka människa, företag och samhälle framöver? Judith Wolst går igenom aktuella områden såsom AI, blockedjor och Internet of things (IoT) – visar var vi står idag och vad vi behöver veta för att stå rustade framöver.

Caroline Sweeney, varuhuschef IKEA i Linköping: Nu ska IKEA in i en ny tid

Vad har Ikea gemensamt med Sobonas medlemsföretag? Med visionen att skapa en bättre vardag för de många människorna börjar vi ana ett samband. Ikeas vision sträcker sig bortom heminredning: De ”vill skapa en bättre vardag för alla som påverkas av vårt företag. Genom att dela det vi gör och uttrycka det vi tror på, kan vi bli en del av en positiv förändring i samhället.” Den röda tråden är samhällsnyttan: I denna utblick tar vi del av Ikeas strategier för att rusta sig inför framtiden. Vad kan vi lära och inspireras av genom Ikeas arbete med hållbarhet och omställning för att vara relevanta för ”de många människorna” även 2030? Hör några tankar från varuhuschefen i Linköping, Caroline Sweeney. (Detta pass hålls på engelska)

Madeleine Gimåker, Sobona, programledare och moderator:

Vi lotsas genom Sobonadagarnas program av Madeleine Gimåker som är utvecklingsstrateg på Sobona. Madeleine brinner för att skapa engagerande och interaktiva möten och evenemang tillsammans med medlemmarna. Bland annat arbetar hon med att utveckla Sobonas verksamhet genom Sobonas HR-råd, Sobonas ledarskapsakademi, studier, rapporter, olika work shops och seminarier.

Parallella seminarier den 15 maj

Framtidens kompetensförsörjning – så gör Nodra: Carina Cato, HR-chef och Nelson Carmona Santis, handledare, berättar om hur Nodra arbetar med kompetensförsörjningen för att vara en inkluderande arbetsgivare som ligger i framkant. Vi befinner oss i Norrköping 2019 – och vi måste se i vilket sammanhang vi befinner oss som organisation – vi måste vidga våra vyer och tänka större: Det finns människor med kompetens vi inte har råd att bortse ifrån!

Jobbspår avfall och återvinning – Renova kombinerar kompetensförsörjning med samhällsnytta genom ett lokalt jobbspår. HR-specialist Sofia Westergaard och Jobbspårets projektledare Christopher de Flon berättar om arbetet med ett stegvist kunskapslyft av nyanlända med anställning som miljöarbetare i sikte. Deltagande i Jobbspåret innehåller förutom språkutveckling, B-körkort, C-körkort och yrkeskompetensbevis även lärande på arbetsplatsen. Detta valideras av genom framtagna yrkesprofiler i Sobonas valideringsprojekt. Medverkande i projektet är förutom Renova även Göteborg Stad, Arbetsförmedlingen, ABF (Språkutbildning), Sobona och Nordiskt Valideringsforum.

Hur har Renova byggt projektet för att lyckas och vilka utmaningar ser vi?

Suntarbetsliv: Har du koll på friskfaktorerna? Forskningen visar att det finns gemensamma nämnare hos långsiktigt friska organisationer – friskfaktorerna. Genom att arbeta främjande och förebyggande med dessa skapas en arbetsplats som är attraktiv, effektiv och hållbar för både individ, grupp och organisation. Vid seminariet får du veta vilka friskfaktorerna är och vilket kostnadsfritt stöd som finns för att stärka och utveckla dem i din organisation. Suntarbetsliv drivs av de fackliga organisationerna i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting samt Sobona. Seminarieledare: Helena Engelke och Malin Ljungzell

Tre Stiftelser: Människorna bakom roboten Robin På Tre Stiftelsers äldreboende i Göteborg har mjukvaruroboten Robin implementerats i verksamheten. Roboten tar hand om regelbaserade repetitiva uppgifter i syftet att frigöra tid och låta medarbetarna fokusera på det de är utbildade för och det som skapar kvalitet och värde i organisationen. Men det är inte Robin det här seminariet i huvudsak ska handla om: Det är förutsättningarna bakom Robins existens: Det vill säga hur en verksamhet och organisation lyckas med att skapa värde och jobbar tillsammans i en digitaliserad värld. Det handlar om mod, organisation och ledarskap. ”Att ligga i framkant inom ny teknik är en självklarhet för oss men att robotisera repetitiva arbetsuppgifter handlar framför allt om att vi vill vara en attraktiv arbetsgivare. Vi vill avskaffa tråkiga arbetsuppgifter, det ska vara lustfyllt att arbeta och vi vill ta till vara våra medarbetares fulla kompetens,” säger Johan Rindeborg, Administrativ chef Tre Stiftelser som tillsammans med HR-chef och biträdande verksamhetschefen Maria Lundin håller i seminariet.

Utställare

I anslutning till Sobonadagarna 2019 finns ett antal mässutställare som är relevanta för deltagarna och temat Framtidens arbetsgivare: Bland annat hälsar vi Suntarbetsliv, Arbetsförmedlingen, Kungliga Ingenjörsakademin (IVA) med Jobbsprånget och Tekniksprånget samt Nordiskt Valieringsforum välkomna. Fler utställare kommer att tillkomma, för mer information kontakta christina.lingden@sobona.se

Kontakt

Program

13 maj

13.00-18.00 branschrådsmöten Louis de Geer konsert och kongress (ange vilka)
18.00–21.00 Mingel på Louis de Geer konsert och kongress

14 maj

09.00-12.00 Branschrådsmöten (finns angivna i anmälningslänken), Louis de Geer konsert och kongress. Inklusive förmiddagsfika kl 10.
10.30 Registreringen öppnar, Louis de Geer konsert och kongress
12.00 Lunch
13.00 Sobonadagarna 2019 öppnar, Norrköping hälsar välkommen. Förenings- och Bolagsstämma
13.30 Fredrik Torberger, Director Cities & Regions, Kairos Future: Det är mycket nu – om kommunalt företagande i ett föränderligt samhälle
14.30 Kaffe och nätverkande
15.00 Lars Trägårdh, Att vara samhällsnyttigt företag i tillitslandet Sverige
16.00 Anders Hansen, Hjärnstark: Träna för din hjärna och skapa ett hållbart arbetsliv
17.15 Dagen avslutas
18.45 Sobona-exklusiv konsert med Norrköpings Symfoniorkester (Louis de Geer)
19.15 Middag: Samling och fördrink Värmekyrkan

15 maj

08.30 – Morgonsoffan med Sobona: Framtidens arbetsgivare 2030 – diskussion med vd Per Nordenstam med flera
09.15 Utblick: Vad har Ikea och Sobonas medlemsföretag gemensamt?
10.00 Kaffe och nätverkande
10.30 Parallella seminarier (välj ett alternativ)
– Framtidens kompetensförsörjning – så gör Nodra
– Jobbspår avfall och återvinning – Renova kombinerar kompetensförsörjning med samhällsnytta genom ett lokalt jobbspår
– Suntarbetsliv: Har du koll på friskfaktorerna?
– Tre Stiftelser: Människorna bakom roboten Robin.
11.30 Judith Wolst, digital strateg, entreprenör och författare: Digital transformation 2030 – nu skapar vi framtidens arbetsgivare
12.30 Sobonadagarna 2019 avslutas
12.45 ca Lunch (sittande alternativt ta med)

13.30 Styrelsemöte Konstituerande

14.00 Avtalsrådsmöte 15-20 pers kan ta över rummet efter styrelsemötet

Mingel den 13 maj
För dig som är på plats i Norrköping redan den 13 maj anordnar vi ett mingel med mat och dryck. Anmälan krävs och det gör du via anmälningslänken. Tid: 18.00-21.00. Plats: Louis De Geer, konsert och kongress.

Möten i Sobonas Branschråd
Flera av Sobonas branschråd har valt att förlägga möten i anslutning till Sobonadagarna den 13 eller 14 maj. Är du ledamot i något av branschråden ska du anmäla dig även till detta via anmälningslänken. Mer information och separat kallelse kommer att skickas ut lite senare, gäller endast dig som är ledamot i ett branschråd.