Arbetsgivaransvar
Den 1 januari 2025 träder Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter i kraft. Arbetsgivarens ansvar omfattar de krav och skyldigheter arbetsgivaren har för att skapa en trygg och säker arbetsmiljö med fokus på systematiskt arbetsmiljöarbete, riskbedömningar och åtgärder. Arbetsgivare ska säkerställa att alla arbetstagare är medvetna om risker och har tillgång till nödvändig utbildning, så att arbetsmiljön är säker och hälsosam.
Arbetsgivaren ska först ta del av de grundläggande reglerna som finns i de 2 föreskriftshäften som innehåller grundläggande skyldigheter för arbetsgivare:
- AFS 2023:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsmiljöansvar
- AFS 2023:2 Planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar:
- Arbetsanpassning (tidigare AFS 2020:5)
- Organisatorisk och social arbetsmiljö (tidigare AFS 2015:4)
- Minderårigas arbetsmiljö AFS 2012:3
- Gravida och ammande arbetstagare (tidigare AFS 2007:5)
- Första hjälpen och krisstöd (tidigare AFS 1999:7)
- Våld och hot i arbetsmiljön (tidigare AFS 1993:2)
- Ensamarbete (tidigare AFS 1982:3)
- Anteckningar om jourtid, övertid och mertid (tidigare AFS 1982:17).
När arbetsgivare har tagit del av de grundläggande reglerna ska de därefter identifiera vilka arbetsmiljörisker som finns i verksamheten samt där arbete ska utföras och använda de regler som gäller för dem. För detta finns 6 föreskriftshäften.
Det finns 3 föreskriftshäften som berör väldigt många arbetsplatser:
- AFS 2023:10 Föreskrifterna om risker i arbetsmiljön som innehåller regler om bland annat belastningsergonomi, buller, kemiska riskkällor och smittrisker
- AFS 2023:11 Föreskrifterna om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning som innehåller bland annat regler om användning av truckar, lyftanordningar och bildskärmar
- AFS 2023: 12 Föreskrifterna om utformning av arbetsplatser som innehåller regler om hur arbetsplatser ska vara utformade.
De ytterligare 3 föreskriftshäften berör troligen något färre arbetsplatser:
- AFS 2023:13 Föreskrifter om risker vid vissa typer av arbeten som innehåller regler som riktar sig till en specifik bransch eller specifika typer av arbeten
- AFS 2023:14 Föreskrifter om gränsvärden vid luftvägsexponering i arbetsmiljön som motsvaras i stort av nuvarande föreskrifter om hygieniska gränsvärden
- AFS 2023:15 Föreskrifter om medicinska kontroller i arbetslivet som motsvaras i stort av nuvarande föreskrifter om medicinska kontroller i arbetslivet.
Vad innebär regelförnyelsen för arbetsgivare?
För arbetsgivare innebär regelförnyelsen främst att det blir enklare att hitta och förstå vad som krävs för att följa arbetsmiljölagstiftningen. Några av förändringarna är:
- Tydligare struktur – Reglerna har omorganiserats för att bli mer logiska och lättnavigerade. Det gör det enklare för arbetsgivare att snabbt hitta relevant information.
- Digital tillgänglighet – Reglerna finns nu tillgängliga i digitala verktyg som underlättar sökning och navigering. Arbetsgivare kan snabbt hitta exakt de regler som gäller för deras specifika verksamhet.
- Förenkling av krav – Vissa regler har reviderats eller tagits bort om de ansågs vara föråldrade eller onödigt komplicerade. Det ger arbetsgivarna ett mer lättfattligt regelverk att följa.
Vad ska arbetsgivaren göra nu:
- Se över den egna arbetsmiljödokumentationen och uppdatera hänvisningar till föreskriftshäften och paragrafer. Tips: använd paragrafnycklar som finns på av.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- Gör en årlig genomgång av det systematiska arbetsmiljöarbetet med syfte att stämma av berörda lag och föreskriftskrav samt efterlevnad och eventuella kompletteringar.